Избрани Новини

С тържествено шествие започна 24 май в Сапарева баня /снимки/

То се организира за първи път в града

С тържествено шествие от СУ "Христо Ботев" до амфитеатър "Гейзера" започна празничната програма по случай 24 май в Сапарева баня. Шествието, което се организира за първи път в Сапарева баня, поведоха директорът на СУ "Христо Ботев" Емилия Гелева и отличници от школото. В него се включиха стотици ученици, учители, деца от детската градина и граждани. Кметът Калин Гелев и неговият заместник Славчо Коларски също уважиха празника.

Тържественото честване продължи на амфитеатър "Гейзера", където организаторите от НЧ "От извора - 2013" и СУ "Христо Ботев" бяха подготвили богата музикална и литературна програма. На сцената на Гейзера се изявиха десетки деца от ДГ "Св. Анна", детският фолклорен състав "103-градусов хоровод", училищният мажоретен състав, самодейци от НЧ "От извора - 2013" и ученици.
Организаторите бяха подготвили и тематичен конкурс за рисунка на асфалт, а за трите най-добри рисунки имаше и награди.

По време на тържеството награда получи и ученикът от 5-ти клас Християн Иванов. Признанието е заради това, че тази година той е бил от победителите в конкурса "Звезди в радиото". Конкурсът се организира от Радио Благоевград и Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". В престижната музикална надпревара Християн е участвал в раздел "Фолклор".

Празнично слово към присъстващите отправи кметът на Сапарева баня Калин Гелев. В него той подчерта, че 24 май не е просто един от националните ни празници, а тази дата е символ на духовност, вековни традиции и достойнство.
"Това е от историческите факти, които сме длъжни да помним винаги – че ние сме дали писменост на славянските народни и сме се наредили до най-развитите европейски нации. Използвам възможността да поздравя всички педагози от СУ "Христо Ботев" и ДГ "Св. Анна", които със своята отдаденост, опит и знания спомагат за качественото обучение и възпитаване на нашите деца. Изказвам също своята благодарност на всички читалищни и просветни дейци в нашата община, които с много труд и желание пазят живи традициите и възпитават любов към културата в подрастващите поколения.
На вас, мили ученици, ще пожелая да бъдете будни, любознателни и да обичате българското слово. Изразявайте по-често своята признателност и уважение към вашите учители, защото те ви водят по пътя на знанието и израстването", каза в словото си кметът Калин Гелев.

В отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се включи и Общинският духов оркестър от Дупница, който със своята музика създаде неповторимо настроение и дух за празника.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)