Избрани Новини

Романът "Отлъчване“ ще бъде представен в Благоевград

Част от действието в книгата се развива в Горна Джумая

Близо година след излизането си на книжния пазар, романът „Отлъчване“ ще бъде представен в Благоевград. Това място е важно за автора Николай Терзийски, както и за историята в самата книга, тъй като част от действието в нея се развива именно в Горна Джумая. Съвпадението не е случайно – в дебютния си роман Терзийски се е върнал към миналото на семейството си, към историите на двама от предците си – Борис Терзийски от Горна Джумая и Георги Хорозов от село Ковачевица, на които е посветен романът. Читателите на книгата са въвлечени в разказите за несъстоялия се разстрел на деветнайсетгодишния Борис през 1923 г. и безследното изчезване на Георги през 1944 г. Тези истински истории са вплетени в 500-те страници на „Отлъчване“, обединени в един лабиринт от разкази, летописи, легенди и предания, в една голяма история за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.
Освен съвременни истории и забравени легенди, „Отлъчване“ разказва и за бунтовника Марко, който се включва в борбите за освобождение на Македония в началото на миналия век, запленен от една македонска песен. След неуспеха на Горноджумайското въстание (1902 г.) и смъртта на Гоце Делчев (1903 г.), след краха в Балканските и Първата световна война, този герой на книгата заживява в Горна Джумая и отваря ножарска работилница. Но не само центъра на Благоевградска област е място на действието в „Отлъчване“, книгата разказва и за Сърбиново (Брежани), Банско и Гулийна баня, Сенокос, Стара Кресна. Авторът обединява истинските истории на прадедите си с легенди и магически реализъм, а „Отлъчване“ се превръща в родова сага, мистичен пъзел, обединен от една надживяла вековете любов. Друг любопитен факт е, че една от главите в книгата е разказана изцяло на югозападен диалект.
След издаването на романа от „Жанет 45“, „Отлъчване“ се радва на редица позитивни оценки от критици и читатели, а доказателство за това е и голямата награда за дебютна литература „Южна пролет“, получена от Николай Терзийски преди по-малко от месец. Лауреати на тази авторитетна награда през годините са ставали имена като Борис Христов, Петя Дубарова, Георги Господинов и Милен Русков. Освен това „Отлъчване“ е избрана от интернет сайта „Аз чета“ за една от десетте най-важни книги, издадени на български език през 2017 г., а първият тираж на книгата се изчерпва само за половин година.
Макар че корените на семейството му са от долините на Струма и Места, Николай Терзийски е роден в Смолян (1983 г.). Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, има и магистърска степен от Философския факултет на университета. От началото на 2003 година работи в „Шоуто на Слави“. През 2014 г. създава интернет блога „Терзилъци“, в който публикува свои произведения – кратки и средно дълги разкази, хумористични есета, политическа сатира, публицистика, ревюта за книги.
Представянето на „Отлъчване“ в Благоевград и срещата с автора Николай Терзийски ще бъде днес от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Д. Талев”. Събитието ще се проведе в рамките на книжното изложение „Литера Експо“ Благоевград 2018 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов