Елена Алекова представи стихосбирката си "Псалтир за всеки ден“

Инициативата за срещата бе на Творческо обединение "XXI век" към читалището

Днес в централната библиотека на НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград Елена Алекова от София (член на СБП) представи стихосбирката си „Псалтир за всеки ден“.

За книгата и авторката разказа Красимира Кацарска, председател на Творческо обединение "XXI век" към читалището. Приветствие към гостенката отправи председателят  на културната институция Васил Новоселски.

Елена Алекова прочете някои от своите стихове и разказа за начина си на писане, за подбудите й да пише в последните си книги за вярата и Бог, сподели случки от живота си, които са изиграли важна роля в създаването на някои от стиховете й и на книгите й.

Елена Алекова е родена на 3 април 1963 г. в село Мугла, Смолянско. Завършва Литературния институт „Максим Горки“ в Москва, специалност белетристика. През 1994 г. става доктор по философия и филология. Специалист е по руска и съветска литература на 20-ти век. Работила е като редактор във в."Български писател“ (до закриването му), в издателствата „Български писател“ и „Христо Ботев“. Главен редактор на вестниците „Тракия“ и „Съвременно читалище“, както и главен експерт в Министерството на културата в правителството на Сергей Станишев.
Тя е автор на 8 поетични книги, на романа в стихове „Милена“, издаден в две части през 1998 и 1999 г., както и на книгите „По невидимите магистрали“ (2003, литературна критика), „Отвъд думите“ (2006, белетристика) и „Моята България“ (2008, публицистика).
Носител е на Специалната литературна награда „Николай Хайтов“, както и на националната награда за поезия „Дамян Дамянов“ (2010).Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"