Избрани Новини

Камен Донев разтърси с игра и талант благоевградчани за пореден път

Първата вечер на "Тара-ра-бумбия” разтърси Благоевград

Първата вечер от шестото издание на международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” разтърси Благоевград и насити с емоции възторжената публика.
Заместник-кметът по европейски проекти и програми на Община Благоевград, Зорница Кралева поздрави от името на кмета д-р Атанас Камбитов участниците, организаторите и благоевградската публика, която за пореден път доказа,  че Благоевград е достоен да се бори за титлата „Културна столица“.
„Уважаеми гости и приятели на нашия прекрасен град, за мен е чест да открия поредното издание на фестивала „Тара-ра-бубмия“, утвърдил се като територия за млад театър. Известно ви е, че нашият основен фокус са младите, със специално внимание към случващото се на независимата сцена. Ние и занапред ще продължаваме да подкрепяме техните усилия, да показваме търсенията им и смелостта им да експериментират, защото вярваме, че именно те са надеждата за сегашния български театър, правейки невъзможното, за да търсят свои публики и места за съществуване и да провокират с работата си театрално статукво.
Различното тази година е, че с два много важни и различни като стилистика спектакъла и една кръгла маса насочваме вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата след сключения исторически договор за добросъседство и особено след срещата на върха на Европейския съюз – Западни Балкани, проведена в София на 17 май, която отново подчерта принадлежността на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства.
Благодаря ви, че сте тук, за да подкрепите младите творци и на добър час на всички участници в шестия фестивал „Тара-ра-бубмия!“, каза зам.кметът в приветственото си слово.
Тази година освен, че фестивалът има международен характер, акцентът е поставен върху сътрудничеството със съседна Македония в областта на културата. 18 спектакъла ще разкрият богатството и многообразието на театъра. В рамките на девет дни Благоевград ще се превърне в международна сцена.
В първата вечер от дълго чакания фестивал в зала „Яворов“ бе представен авторския спектакъл на Камен Донев „Лекция №1 за народното творчество“. Постановката разкри с песни, танци, импровизации и примери  нещата от живота. В продължение на повече от два часа, разчитайки най-вече на собствените си възможности, той даде всичко от себе си на публиката. Достигайки до душата на хората, той остави там своята харизма, както и множеството послания, които предаде чрез неповторимия си спектакъл. Представлението, което очарова благоевградската публика, е играно над 450 пъти и има десетки награди и номинации.
В 18:00 часа започна Територията за млад театър с дипломен спектакъл от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", представен от театрална работилница „СФУМАТО“. Постановката „Януари“ от Йордан Радичков с режисьор Ованес Торосян даде  старт на силните  театрални емоции.
На 12 май /събота/ от 19:00 часа на голямата сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров” ще се играе емблематичната постановка от Ерик Богосян „Секс, наркотици и рокендрол“.  От 17:00 часа на камерната сцена на Драматичен театър „Н.Вапцаров“ ценителите на театралното изкуство ще имат възможността да бъдат част от „Любовни усмивки“ от А.П.Чехов по „Мечка” и „Предложение”.
Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)