Избрани Новини

С факелно шествие Благоевград почете Гоце Делчев

"Гоце Делчев е легенда, пример за родолюбие и непримиримост", заяви кметът д-р Камбитов

Кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов положи венец на паметника на Гоце Делчев по повод 115 години от гибелта на българския революционер.
„Днес почитаме паметта на великия син на България – Георги Николов Делчев. 115 години от гибелта на Апостола на свободата на Българска Македония, Тракия и Одринско. Гоце Делчев - легенда, пример за родолюбие и непримиримост, превърнал се в символ, знаме на свободата за милиони българи. Човек - революционер и мисионер. Негови са думите: „Моралната революция - революция в ума, сърцето и душата на един робски народ е най-великата задача“. Той и хилядите неговите последователи успяха! И днес сме свободни! Свобода, изстрадана, платена с много кръв и изгубени животи. Всеки ден трябва да благодарим. Човек – визионер, прехвърлил границата на своето време. Гоце Делчев казва: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.” Е, не е ли това европейската идея, реализирана днес? Гоце Делчев - герой, гордост за всеки един народ.  Дълбок поклон! Вечна памет! Бог да пази България!, каза по време на церемонията  кметът Камбитов.
Програмата започна  с шествия от два лъча, единият, от които начело с кмета д-р Атанас Камбитов. Те се обединиха пред паметника на Гоце Делчев, където почит пред паметта му отдадоха още евродепутат Ангел Джамбазки, народният представител Атанас Стоянов, зам.областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС Радослав Тасков,  заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова, директорът на дирекция „Правно-нормативно-обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, възпитаници от ЦЛТРДБ, представители на политически партии и културни институти, Национално дружество  „Традиция“, ученици от ПГТЛП, общественици и граждани.  
По време на церемонията бяха припомнени моменти  от живота и делото на националния герой. Програмата продължи с Ботевия марш, пукот на пушки и хореография от  представители на Народно читалище „Никола Вапцаров- 1866“ .



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов