Избрани Новини

Деца и възрастни залесяваха днес край Белица

Ученическата гора продължава да расте

Под мотото на националната кампания „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“, около 60 ученици и учители от двете средни училища в Белица, горски служители, ветерани и работници, читалищни деятели участваха в залесителното мероприятие в м. „Трестеник “ край Белица. Залесителната акция е продължение на инициативата от 2017 г. за създаване на ученическа гора, която всяка година в седмицата на гората да се засажда от учащата се младеж.
Преди акцията директорът на ДГС - Белица инж. Иван Богданов поздрави учениците за ентусиазма, с който се включват за втора поредна година в залесителните процеси и за приноса им в опазване, възстановяване и обогатяване на зеленото богатство на България. „Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица. След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април“, сподели пред всички инж. Богданов.
По време на залесителното мероприятие горските служители разясниха основните правила при засаждане и последващата грижа за младите фиданки. Те поясниха, че дълбочината на дупката, която се изкопава, за да се засади фиданката, трябва да е съобразена с дължината на корена ѝ, а колкото по-широк е изкопът – толкова е по-добре за растението. След заравянето пръстта трябва да се отъпче добре, за да не влиза кислород към корена. Освен това фиданките трябва да се поливат с вода обилно и редовно.
Последва и практическата част, при която всички участници започнаха да садят млади фиданки от ели. След залесителното мероприятие учениците от СУ “Св.Св.Кирил и Методий“ и Гимназия „Никола Вапцаров“ , получиха тениски с логото на националната кампания и богат хранителен пакет.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден