Избрани Новини

Над 50 съкратени миньори искат съдействието на омбудсмана

Изразяват недоволството си от обнародвани в Държавен вестник промени в бюджета на ДОО и КСО

Над 50 съкратени миньори от рудниците в Бобов дол се събраха на центъра в Кюстендил, за да изразят недоволството си от обнародвани този месец в Държавен вестник промени в бюджета на  ДОО и КСО, предаде Дарик. Според тях, те вече няма да имат възможност да се пенсионират по-рано първа категория и ще трябва да чакат още близо 20 години за това въпреки натрупания трудов стаж.Става дума за около 500 миньори от региона на Бобов дол и Дупница. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с миньорите и обеща съдействие при решаване на казуса.
„Това е парадокс, направо геноцид към миньорите. Аз имам трудов стаж от 25 години, 11 месеца и 28 дни, 45 години навърших през ноември, но от 2016 г. имаме по 2 месеца отгоре, де факто през май разчитах да се пенсионирам. С този парадокс отивам на 60 години. До януари съм на борсата, след това оставам без пари, рудник Бабино е затворен,къде можем да работим ние”, заяви Таско Влахов.

„Проверих стенограмите, нито на заседание на бюджетната, нито на социалната комисия, нито в зала на първо и второ четене е имало дебати по промените в бюджета на ДОО. Нито един от депутатите не е коментирал това, същото е и при обсъжданията на тристранната комисия. Нито синдикати, нито депутати от всички цветове са обърнали внимание, текстът се е промушил или просто са го проспали. Ако приеме, че някои са били „За", трябва да е имало мотиви и разчети.
Аз смятам, че подходът, в който без предупреждение се отнемат права на хората, е дълбоко несправедлив. Ето, той е щял да се пенсионира, рудник Бабино вече е затворен и за Коледа получава подарък - без да го информират, се приемат текстове. Миньорите нямат друга причина да работят за 600 лв. при тези изключително тежки условия, ако не са привилегиите, които имат, една от тях е ранното пенсиониране. А най-нечестното е, че това се прави в последния момент, без да бъдат предупредени миньорите, при положение, че и тази година се закриват рудници”, коментира Мая Манолова.

Предстои на 28 декември омбудсманът да се срещне с шефа на НОИ Ивайло Иванов, за да се убеди дали това е факт. Ако е така, ще подготви текстове, с които да убеди депутатите от районите с мини - Кюстендил, Стара Загора, Смолян, Добрич да ги подпишат и да защитят миньорите си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов