Избрани Новини

След 60 часа под земята омбудсманът изведе протестиращите миньори

Манолова слезе на 350 метра под земята

След намесата на омбудсмана Мая Манолова миньорите от мангановата мина „Оброчище“ и концесионерът на комплекса „Евроманган“ подписаха колективен трудов договор (КТД). Веднага след това Манолова  слезе на 350 метра под земята, където от понеделник до днес  20 миньори бяха в гладна стачка и отказваха да излязат докато не бъде разписан документът. След като чуха новината лично от Мая Манолова, затова че правата им вече са защитени, а изискванията за увеличение на работните заплати, заплащане на извънреден труд, за ваучери за храна, обезщетения, транспорт и редовни медицински прегледи са удовлетворени, подземните работници излязоха от шахтата.  
Парадоксът според Манолова е, че изискването за КТД е разписан в социалната програма, която е част от условията, залегнали в договора между държавата и концесионера през далечната 1999 г., но така и не е изпълнен в тази му част. 
Разговорите между работниците и концесионера започнаха вчера, но до споразумение така и не се стигна, след което късно снощи миньори от преговарящия екип позвъниха на Манолова и я помолиха да се намеси за пореден път. Така, точно в 14.10 ч. днес КТД бе подписан под надзора на Мая Манолова, а всички спорни точки бяха преодолени.

 Източник: МГ Добруджа



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов