Президентът Румен Радев ще бъде патрон на чествания в Кресна през 2018г.

Те са посветени на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание въстание

В писмо от кабинета на Президента на Република България с дата 9.11.2017 г. до кмета на община Кресна Николай Гергиев, началникът на кабинета на Президента Иво Христов го уведомява, че за Президента на Република България Румен РАДЕВ, "е чест да поеме патронажа на честванията, посветени на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание."

"Опазването на българската история и националната ни памет са наш дълг, а героите, борили се за свободата и обединението на България, заслужават дълбоката ни почит. Ето защо вярвам, че тази значима годишнина ще бъде отбелязана подобаващо", завършва писмото на държавния глава.

За първи път в историята на община Кресна президент на Република България се ангажира лично с патронажа на честванията на годишнината от въстанието. Това е историческа възможност през 2018 г. да се обърне погледът на нацията върху малката община Кресна и нейните жители, които ревниво пазят и предават в поколенията спомена за героичните събития от октомври-ноември 1878 г., a Кресненско-Разложката епопея да намери своето достойно място в националната памет, редом с Априлското въстание.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен