Избрани Новини

В Кресна се проведе акцията "Да чуем будителите”

Бе представена презентация на тема "Кои са будителите”

В Кресна за втора поредна година се проведе акцията "Да чуем будителите”, реализирана от членовете на Ателие за творческо писане „Ловци на фантазии” към СУ „Св. Паисий Хилендарски” - Кресна.
Началото бе поставено на 30 октомври със среща разговор с директора на училището Златка Яневска, на която бе представена презентация на тема „Кои са будителите”. Участниците разговаряха за съвременните измерения на будителството. Василена Богоева от 10.клас прочете своето стихотворение, което бе отличено с втора награда на XIV-ти Национален конкурс за поезия "Пролет моя". По молба на учениците госпожа Яневска направи личната си топ класация от книги, които би трябвало да прочете всеки, и почерпи с будителска пита участниците в дискусията.
След това членовете на творческия клуб направиха „азбучна пътека“ в училищния двор. Това бе техният начин да поканят на 1 ноември народните будители невидимо да влязат в училището и да го заредят с патриотизъм, творчески импулс и мъдрост.
На 31 октомври членовете на творческия клуб направиха анкета по улиците на града. На нея те рецитираха на гражданите стихотворения на възрожденски автори като и им подариха ксерокопия от творбите с пожелание семената на будителското слово да се разпръснат из целия град и да покълнат в домовете на хората, за да пребъдат българските традиции и дух в града.
Следобед участниците в акцията бяха приети от кмета на общината Николай Георгиев, на когото честитиха настъпващия празник и го поздравиха за наградата в категория „Кмет на гражданите” в националния конкурс „Кмет на годината 2017”. Разговорът отново бе за будителите. Господин Георгиев, който и друг път е показвал пристрастията си към поезията, рецитира наизуст пред гостите „Братчетата на Гаврош” на Смирненски. Особено актуално и тъжовно в кабинета прозвуча стихотворението на Любен Каравелов „Хубава си, моя горо”, представено от група шестокласници.
Учениците подариха на кмета на община Кресна Николай Георгиев изображение на птицата феникс с пожелание той да остане и занапред верен на гражданите, да ги поведе натам, където се оцелява след всяко изпитание, и да съдейства за духовното възраждане и просперитета на общината.
На срещата в кметския кабинет присъстваха още председателят на Общинския съвет в Кресна госпожа Мая Божинова и секретарят на читалище „Култура” госпожа Василка Стоянова.
Ателие за творческо писане „Ловци на фантазии” е с ръководител Мая Митова и работи по проекта „Твоят час“.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)