Млади хора се връщат да работят на село като ветеринари

В Хаджидимово са се върнали двама млади мъже

  • Млади хора се връщат на село да работят като ветеринарни лекари, информира БНТ. В Хаджидимово след завършване на висшето си образование да работят в стопанства със селскостопански животни са се върнали двама млади мъже. Стопанствата обаче намаляват драстично, а с тях няма да има и ветеринарни лекари на село. Юсеин Петелов е само на 25 години, а от три вече работи като ветеринарен лекар в стопанство със животни в Хаджидимово. Грижи се за 1000 овце, десетки крави, малко кози и кокошки. Казва, че за да са здрави животните и продуктивни, е необходимо да има специалисти .

Д-р Юсеин Петелов - ветеринарен лекар: „Ами трябва да са сърцати на първо време, докато те тяхната работа не минава не само през ръцете, но и през главата, нищо няма да се получи. Аз никога мисля, че не бих успял да живея в град и още повече голям, просто на село си е друго, трябва да го изпитате, за да знаете какво е.“

Едва трима са младите ветеринарните лекари в Гоцеделчевския край като него. Тъжното според младия специалист е, че стопанствата с животни в селата стават все по-малко. Драстично са намалели кравите, овцете, а козите са на изчезване. „Един ветеринарен лекар няма какво да прави на село без животни. Да, в някои от селата, примерно на 4-5 села, ако има някакво стопанство по-голямо, а в другите няма нищо."
Младият лекар смята, че за да е по-чисто българското месо, е необходимо да се следят всички процеси при животните - от раждането до постъпването им в кланица.