В манастира "Св. Георги" край Хаджидимово служиха четирима архиереи

Бяха поканени всички, които допринасят за делото на църквата в Неврокопска епархия

Преди няколко години тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил установи една добра практика: в Неделята на разслабения да се отслужва света литургия в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" в присъствието на всички онези, които допринасят за делото на епархийската църква. Защото това е свято дело и то трябва да се цени, почита, насърчава и продължава. Делото на Църквата не е работа само на митрополита или на клира, а по-скоро трябва всеки един според способностите и възможностите си да допринася.

Тази практика вече може да се каже, че е традиция. В днешния неделен ден в манастира "Св. Георги" се събраха четирима архиереи: Неврокопски митрополит Серафим, Карпасийски епископ Христофор от Кипърската църква, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир и Драговитийски епископ Даниил, брат на Хаджидимовския манастир и сега викарий на митрополита за САЩ, Канада и Австралия. Заедно с тях бяха монаси, свещеници, дякони, сътрудници в просветното и благотворителното дело в епархията, дарители, вярващи от епархията и страната, дори от съседна Гърция.

Служиха четиримата архиереи, протосингелът архимандрит Лукилиан, игуменът йеромонах Теофил, протойерей Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, и трима дякони - Велизар, Антоний и Методий. Песнопенията изпълни митрополитският хор за източноцърковни песнопения, създаден и ръководен от проф. Йоан Папахронис, а днес дирижиран от монахиня София, игумения на манастира "Света Богородица - Живоприемни източник" над град Гоце Делчев.

Проповед на тема "Имаме Богочовека до себе си" произнесе епископ Христофор. Изхождайки от думите на разслабения "Господи, нямам си човек", епископът изтъкна, че след върховната проява на Божията любов - да имаме изкупление и спасение чрез Богочовека Иисус Христос - ние вече не сме лишени от надежда, защото уверено можем да заявим на всички: имаме Богочовека на наша страна, Той ни дава изобилно от Своята благодат, изцерява душевните и телесните ни болести.

В същия дух говори и митрополит Серафим, който изтъкна, че се продължава една добра традиция да се събират в този неделен ден на възкресенската радост всички онези, които по всякакъв начин подкрепят делото на Църквата в Неврокопска епархия, работейки в името на Богочовека, за Неговата слава и за спасението на Божия народ. Митрополитът отдаде дължимото на отишлите си от този свят помощници на Христовото дело в този благословен край на Отечеството ни. Благодари и на православните миряни и духовници от южната ни съседка, които не престават да подпомагат Неврокопската епархийска църква.