Избрани Новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Ветеринарите спазват правилата за лечение на животните

Това каза директорът на националния център по заразни и паразитни болести

Докладът на Европейската агенция по лекарстватане не казва, че в месото има антибиотик и той е много опасен, а че животните са тренирани с тези количества. Проблемът е, че антибиотиците в храните селектират резистентни микроби, а не, че антибиотикът е толкова вреден за човека. Това каза в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, Директор на национален център по заразни и паразитни болести. Той допълни, че у нас и в Европа в момента няма циркулация на грипни вируси. Това зависи много от времето и допълни, че сега е най-подходящият период за ваксинация.

Агенцията по безопасност на храните разпространи позиция до медиите, че като институция участват в изследване и са подали данни колко количества антибиотици за животински цели са използвани през 2015.

В студиото на БНТ директорът на националния център заяви, че у нас се спазват от ветеринарите правилата за лечение на животните то да не предхожда клането на животното за месо и уточни, че не се дават антибиотици във фуражите с цел увеличаване на биомасата. По думите му в нашата страна това е забранено и строго се контролира.

"Когато се използват антибиотици, е възможно да се селектират резистентни микроби/бактерии, които влияят на човешкия организъм. Вероятността да попаднат е малка поради термична обработка. Важно е антибиотици да се дават, само когато се лекува бактериална инфекция, да се дава този, който няма да унищожи цялата микробна флора, а ще действа точно", отбеляза той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза, че консумацията на антибиотици при хора в доболнична помощ е равна на средна за Европа. Той заяви, че не съветва никой да ползва много дълго време мощни добавки за стимулиране на имунната система, както и да се ползват сайтове, които не са на официални институции, а препоръчва консултация с лекар.

Той посъветва, че е добре през месеците, когато няма слънцегреене, да се взима известно количество витамин D, но не постоянно и в голямо количество и даде пример, че за възрастни то е до 3 капки.

Следващата седмица от 13-19 ноември е Световна седмица за правилна употреба на антибиотици и по този повод националният център ще организира пресконференция и различни срещи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)