Избрани Новини

Хищници нападат стада

За повишено внимание приканват пастирите със стада на територията на НП ”Рила”

Пастирите, които изкарват стадата си на паша в Национален парк „Рила“, трябва да бъдат с повишено внимание заради опасността от хищници. Това напомнят експерти от Дирекцията на парка. През летните месеци десетки пастири изкарват стадата си там, информира БНТ.

От нападения на хищници се оплакват предимно животновъди от района на Белица. За целта експерти от парка са изготвили препоръчителни мерки. Сред тях са - кошарите да бъдат оградени с електропастир, стадата да са придружени с подходящи овчарски кучета, а районът, в който нощуват животните, да бъде осветен.

Местата за паша, количеството и видът на пашуващите животни се определят от Дирекцията на национален парк „Рила”. Много пастири в началото на юли излизат със стадата си в алпийската част на планината край хижа „Иван Вазов”.

Любослав Коюнджийски, фермер: Идваме в тази планина тук, защото има много паша, много вода в изобилие и животните много се хранат.

Когато времето е хубаво, животновъдите остават до края на септември.

Дафина Маркова, главен специалист „Паркова охрана и контрол” в Парков участък-Дупница: Има условия и правила, които трябва да се спазват. Стадата трябва да са съпроводени с пастири, задължително кучетата да бъдат със спъвачки.

Някога в края на есента в района на хижа „Иван Вазов” е ставал и пазар на животните. Затова и околните местности се наричат Голямо и Мало пазар дере.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов