Откриха официално новата академична 2017-2018 година в ЮЗУ

Кметът д-р Камбитов приветства студентите с "Добре дошли у дома!“

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим откриха новата академична година във висшето учебно заведение. Церемонията по традиция започна с полагане на цветя пред паметника на патрона на университета в Благоевград Неофит Рилски.
Сред официалните гости на събитието бяха още депутатите Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Николай Бошкилов, Тома Томов, заместник-областният управител Антоанета Янчева, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, председателят на Окръжен съд- Благоевград Катя Бельова, председателят на Районен съд - Благоевград Вера Коева, Мария Тодорова, председател на Административен съд-Благоевград, Елица Калпачка, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура- Благоевград, Петър Узунов, съдия в Окръжен съд, старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, комисар Димитър Кръстев,заместник-директор на Областна дирекция на МВР, полковник Красимир Кръстев-командир на бригадно командване- Благоевград, гл. инспектор Юлиян Петров, началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", представители на културни институции и академичната общност, студенти и граждани.
С думите „Добре дошли в Благоевград! Добре дошли у дома!“, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства стотиците студенти, които от днес започват новата академична година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. „За мен винаги е удоволствие да участвам в церемонията по повод откриването на новата учебна година. Общината и университетът са тясно и неразривно свързани. Каузата ни е обща - качествено образование, млади, ерудирани хора, добри специалисти и заедно да създаваме условия, за да може те да се реализират тук. Това е нашата задача и вярвам, че ще успеем. Скъпи студенти, една част от вас са тук за поредна година, други за първи път ще престъпят прага, но всеки от вас е различен, всеки има своите планове за бъдещето, своя философия, своя гледна точка за живота, но едно е общото, което ви обединява и това е изборът.  Изборът да завършите образование в един от най-престижните университети в България - ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ви поздравявам за този избор. Стотици са успешните хора, които са завършили в това учебно заведение. Те са гордост и за университета, и за града и може да последвате техния пример. Винаги помнете и бъдете признателни както на родителите, така и на преподавателите, защото  те са част от вашия успех. Получавайки образование, получавате и възможност. Възможност да промените и себе си, и света около вас. Ако повярвате, то ще се случи“, каза д-р Атанас Камбитов и припомни притчата за ученика, който попитал своя учител колко дълго трябва да се чака, за да се промени светът към по-добро, а учителят му отговорил, че ако се чака, това ще отнеме много дълго време. „Затова смело напред и на добър час!“, пожела на студентите кметът д-р Атанас Камбитов.
Преподавателите, студентите и техните родители, бяха поздравени и от ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.
След тържествените слова тримата връчиха и студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал в учебното заведение.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"