Избрани Новини

Студенти от ЮЗУ предпочитат да живеят в квартира

Най-предпочитани са квартирите в широк център или в близост до университета

Със започването на новата учебната година в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се засилва и търсенето на квартири в Благоевград, информира БНТ. Повечето студенти предпочитат самостоятелни апартаменти, като цените остават непроменени спрямо миналата година. Двустаен апартамент в центъра на Благоевград се предлага за около 300 лв. на месец. Желаещи обаче има и за двете студентски общежития, които са в близост до висшето учебно заведение.

Таванските и приземните помещения, се предлагат двойно по-евтино в сравнение с цените на двустайните апартаменти - около 120 - 150 лв. за стая.

Весела Чукарска, консултант недвижими имоти: “Предимно търсенето е от двустайни апартаменти, тъй като студентите вече искат да живеят самостоятелно. Не е като миналите години да живеят по двама, по трима. Търсенето е на по-нови апартаменти. Те се взимат веднага.“

Най-предпочитани са квартирите в широк център или в близост до университета, защото така младежите спестяват пари за транспорт. В пъти по- евтини обаче излиза наемът на стая в студентските общежития в Благоевград. Цената е около 50 лв. на месец, като в нея са включени разходите за ток, вода и парно.

Много от чуждестранните студенти предпочитат да живеят в общежитията, вместо на квартира.

Даница Бранкович, Сърбия: „Постоянно си заобиколен от хора, и няма как и да не искаш да дружиш.”
Али Мисанков, студент: „За втора поредна година избрах същата стая заради стратегическото и място. Над мен няма никой, под мен има, но колегите се съобразяват, разбира се."

Класираните първокурсници могат да се запишат за настаняване в общежитията до 11 септември, а останалите до 15 септември.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов