Избрани Новини

ЮЗУ иска повече медицински сестри

Новините

22-08-2017, 08:35

Снимка:

ЮЗУ "Н.Рилски"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Докторанти от ЮЗУ участваха в лятно училище в Австрия

Просветното средище настоява пред министерството за повече места

С писмо до Министерството на образованието, ръководството на Югозападния университет в Благоевград настоява през тази учебна година да бъдат приети повече студенти за специалностите медицинска сестра и акушерка.

В момента всяка година за тези специалности се приемат само по 18 студенти, а в болничните заведения в областта имат сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст.

Пациенти, които са лекувани в болници в Благоевград казаха ,че често една медицинска сестра е на смяна в цялото отделение и се усеща нуждата от повече специалисти.

Добрина Грачанлиева: "Голяма част от медицинските сестри в Благоевград в момента работят в две здравни заведения, заради недостиг на персонал.”

В многопрофилната болница в Благоевград работят 156 медицински сестри и акушерки, като 50 са в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да бъдат назначени млади специалисти.

Венета Стефанова - главна мед.сестра в многопрофилната болница в Благоевград:  "Болницата изпитва остра нужда от недосиг на медицински сестри и акушерки, като имаме напредвид, че до 2019 година предстои пенсиониране на още 25 медицински сестри.”

За да не се задълбочи кризата с медицинския персонал в болниците в областта, от Югозападния университет са изпратили писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.

Проф. Антони Стоилов – зам.-ректор „Образователни дейности”на Югозападен университет „Неофит Рилски”-Благоевград: ”Ние сме заявили нужда от 40 медицински сестри ,допълнително и 20-сет акушерки”.

От унивреситета казаха още, чедо дни очакват решението на Министерски съвет, с което ще стане ясно дали ще се обяви допълнителен прием на студенти по професионално напарвление „Здравни грижи”, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов