Избрани Новини

Монаси подкарват комбайни

Братята от манастира "Благовещение" край Копиловци ще ожънат около 300 декара жито

Братята от манастира "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци имат пълна готовност да ожънат около 300 декара жито, засято през есента, каза йеромонах Висарион, завеждащ стопанските въпроси в светата обител, цитиран от kmeta.bg.

Те разполагат с два комбайна, които управляват сами. Така е всяко лято.

Техниката - комбайн "Клас", производство 1962 г. италиански,  и друг - немски, от 1974 г.,  са ремонтирани и готови за дейстивие. Стари са, но добре ги поддържат.

Висарион е механик, сам изработва някои от резервните части. Единият от комбайните ще го управлява той. А вторият - който е свободен от братята, не е на молитва или не е зает с други земеделски дейности.

Братята стават в 4 часа сутрин. Почват молитвите в 5 ч., а в 7 ч. вече са на полето. Това лято ще ожънат 150 декара пшеница и около 120 декара с овес.

Есента пък ще жънат около 250 декара слънчоглед. Всичките им култури са в много добро състояние.

Прибраното зърно ще е за храна на животните -  около 50-60 крави и още толкова овце, в помощното стопанство на манастира при земенското село Жабляно.

Една част от пшеницата ще е за брашно. Монасите сами замесват хляба си и сами го пекат. Преди години предали хлебно зърно за обработка на ишлеме, мелничарите обаче ги измамили и не им го платили. 

Те обработват около 800-900 декара земя под аренда. Очакват рекордни добиви - по около 3 до 4 тона от декар при картофите. Само при черешите реколтата им е пълна нула, защото всичко измръзнало, каза йероманах Висарион.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)