Избрани Новини

Община Струмяни печели от общински ниви

Все повече фирми и частни лица инвестират в земеделие на територията й

Все повече фирми и частни лица инвестират в земеделие на територията на община Струмяни, информира kmeta.bg. Предприемчиви бизнесмени идват и от двете съседни общини – Кресна и Сандански, искат да се занимават със селско стопанство в района, който винаги се е славил с вкусните си зеленчуци и с традициите в производството на селскостопанска продукция.

А общината печели от отдаването под аренда на земеделски земи, частна общинска собственост. Само в началото на този месец кметът Емил Илиев издаде заповеди за проведените търгове за отдаване под аренда на близо 70 декара ниви. Огромната част от тях са в землището на село Илинденци, в местността Темен дол. Тях ги печели фирма „Тера Кераца” ЕООД-Сандански. Тя ще обработва и ще отглежда зеленчуци в следващите 10 години в четири различни имота с площ съответно от 18,6 дка, 15,8 дка, 3,2 дка и 17,6 дка. Васил Янчев пък ще стопанисва в следващите 5 години нива от 13,3 декара в

местността Рекано на село Никудин.

Преди три месеца фирма „Никули прим” ЕООД от град Кресна поиска да инвестира сериозни средства в изграждането на оранжерия и модернизация на стопанството в местността Горно поле край село Горна Крушица в община Струмяни. Инвеститорът ще произвежда домати, патладжани и марули. „Това е възможност за подпомагане и развитие на селското стопанство в нашата община. Все повече са тези, които залагат на земеделието, за да изкарват прехраната за семействата си, а и отварят нови работни места”, коментира кметът на Струмяни – Емил Илиев.

Друга фирма – „Етвин” ЕООД, пък е готова да изгради цели пет оранжерии край селата Илинденци и Микрево. Инвестиционното намерение на дружеството е за модернизация на земеделското стопанство. Оранжериите ще са блокови и в тях ще се произвеждат патладажани и марули, ще се изгради и система за капково напояване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов