Избрани Новини

Общините Струмяни и Карбинци работят по общ проект

Проектът е "Защита на населението в общините Карбинци и Струмяни и предотвратяване на щетите от наводненията"

Днес в Народно читалище „Братя Миладинови“ в с. Микрево, Община Струмяни се проведе официално откриване – пресконференция, на която присъстваха 30 представители на общински администрации от Община Струмяни и Община Карбинци, Република Македония, както и журналисти, представители на културната общественост, кметски наместници и други в рамките на проект "Защита на населението в общините Карбинци и Струмяни и предотвратяване на щетите от наводненията" по трансгранична програма България – Македония - ИНТЕРРЕГ-ИПП.
Домакин и организатор на събитието беше Община Струмяни. Лекторът запозна присъстващите с основните дейности по проекта, неговия бюджет и разпределението на дейностите между двете общини в рамките на проекта. Общият бюджет на проекта е в размер на 379 150,14 евро.
Настоящият проект има за цел възстановяване на нормалния социално-икономически живот на над 7977 души. В него се предлага комплекс от решения на проблемите с наводненията в едни от най-засегнатите общини в Република Македония - Карбинци и в България - Струмяни. Проектът включва като основна дейност корекцията на река Козячка в Карбинци и река Шашка в Струмяни, които са били разрушени и застрашават здравето на гражданите в двете общини. По проекта се предвиждат строителни работи в двете общини и надзор на обектите. Двете общини са извършили почистване на речните корита и частични стабилизационни работи преди около десет години, което показва ангажираността на ръководството за справяне с проблема, но в момента няма средства за завършване на корекции в двете реки. Реализацията на проекта е в рамките на 24 месеца. Кметът на Община Струмяни изрази увереност, че дейностите по проекта ще бъдат реализирани в срок и ще бъде постигната главната цел на поекта: осигуряване безопасността и здравето на населението в целевия регион и осигуряване адекватно управление на потенциални опустошителни природни феномени и надеждна защита на населението и инфраструктурата около двете реки в целевия регион.
В заключение лекторът обобщи изпълнението на общата цел на проекта "да се засили трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона, с цел съвместно преодоляване на общите предизвикателства за справяне с наводненията".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)