Избрани Новини

Петрич почита полковник Борис Дрангов

Отбелязват 145-годишнината от рождението и 100-годишнината от героичната му смърт

Петрич почита днес полковник Борис Дрангов. Отбелязват 145-годишнината от рождението и 100-годишнината от героичната му смърт.

Началото ще бъде поставено в 10.00 ч. днес с отслужването на литургия в църквата на село Дрангово. В 11.30 ч. пред Военен паметник „Дрангова чешма”  патриотични стихове и изпълнения ще предшестват ритуала по полагането на цветя и венци. Официални слова ще произнесат кметът на община Петрич Димитър Бръчков и вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще бъде официален гост. По програма е предвидено отслужването на заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим. Точно в 12.00ч. с камбанен звън от всички църковните храмове на Неврокопска епархия ще бъде засвидетелствана почитта към живота и делото на  полк. Борис Стоянов Дрангов.
В същия ден от 18.00 ч. в салона на читалище „Братя Миладинови - 1914” започва научна конференция на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието”. В хода на форума ще бъде премиерата на книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов. Предвидено е и представянето на идеен проект за изграждането на паметник на полк. Дрангов във Военна академия „Георги С. Раковски”. Час по-късно ще бъде открита фотодокументална изложба със снимки от албума на сем. Дрангови.
В 20.00 ч. започва празничен концерт на градския площад в Петрич. В 21.00 часа се поставя началото на тържествената вечерна проверка. Строят ще приеме председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Официални гости ще бъдат също вицепремиерът Валери Симеонов, главният прокурор Сотир Цацаров, председатели на парламентарни групи в 44-то Народно събрание, народни представители от всички политически сили, областният управител Бисер Михайлов. В Петрич специално за повода ще пристигнат внуците на полк. Дрангов Борис Дрангов и Райна Дрангова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)