Избрани Новини

Петрич чества 100 години от освета на военен паметник-чешма в Дрангово

Той е в памет на загиналите от пети пехотен македонски полк на 11-та македонска дивизия

Община Петрич чества 100-годишнината от освещаването на Военен паметник-чешма в село Дрангово, посветен на загиналите от пети пехотен македонски полк на 11-та Македонска дивизия.

Всичко, свързано с отбелязването на годишнината, Община Петрич съгласува предварително с протокола на Министерството на отбраната.

Честването е днес от 11:00 часа. Началото ще бъде поставено с преглед на строя от началника на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов. На място ще има съпровод на духов оркестър към Военно формирования 26 400 Благоевград. Заупокойна панихида за загиналите ще отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим.

Полк. Борис Дрангов е командир на 5-ти Македонски полк по време на Първата световна война и през 1916 г. полкът е разположен в района на днешното село Дрангово, което е на 6 км от Петрич. Дранговата чешма е издигната по инициатива и по нареждане на полковник Дрангов в памет на загиналите от този полк. Осветена е под негово ръководство на 16.04.1916 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов