Избрани Новини

Община Благоевград спечели проект за изграждане на интелигентни поливни системи

Стойността на проекта е над 500 000 лева

Община Благоевград спечели проект "LYSIS - Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси в градската среда." Стойността му е 1 743 038,30 лв., разпределен между 5 партньори, а бюджетът на Община Благоевград възлиза на 535 889,20 лв. Основна цел на проекта е да представи и да популяризира значението на новите интелигентни технологии в управлението на градските водни ресурси. Чрез реализацията му ще бъде постигнато опазване и защита на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност. За целта ще бъдат изградени 5 интелигентни поливни системи с 5 сонди. Те ще бъдат монтират в ж.к. „Запад“, ж.к. „Струмско“ и в парк „Бачиново“. Предвидено е и облагородяване на пространството около тях.

Проектът бе одобрен на заседание на Комитета за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България 2014 – 2020. Община Благоевград ще си сътрудничи с Община Драма, Република Гърция, която е и водещият партньор по проекта, както и с Община Павлос Мелос, Република Гърция, Солунския университет „Аристотел” и НПО „Активни младежи“. Заложеният срок за изпълнение е 24 месеца.

Проектът „LYSIS - Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси в градската среда“ е един от общо три подадени и одобрени проекта на Община Благоевград по Програмата. Той е разработен по Приоритетна ос 2: „Устойчив и адаптиращ се към климата трансграничен регион”, Тематична цел 6: Опазване и защита на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност, Инвестиционен приоритет 6f: Насърчаване на иновативните технологии за подобряване на опазването на околната среда и ефективното използване на ресурсите в сектора на отпадъците, водите и почвата, или намаляване замърсяването на въздуха, Специфична цел 6: Подобряване управлението на водите.
Броят на подадените проектни предложения по Програмата са 210, като само 49 са одобрените за финансиране.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов