Избрани Новини

Проекти за 2 420 000 лева защити Община Петрич

Ще правят музеи в Петрич и Серес

Спечеленото финансиране е по програма Трансгранично сътрудничество „Гърция - България” 2014 – 2020 година. От общо внесени 176 проекта само 43 са получили одобрение за финансиране. От тях три проекта са на Община Петрич.

Те са за: здравни услуги 1 000 000 лева; музей 1 300 000 лв.; зелена помпа 120 хил. лева. Водещ партньор по програмата за ТГС е Община Серес, Гърция.

По първия защитен проект се предвижда  създаването на два културни центъра в двете погранични общини. За община Петрич спечелените средства ще бъдат за пълна реконструкция на сграда, която е бивша собственост на Гранични войски и превръщането й в музей с достатъчна площ за експониране на богатото културно-историческо наследство. Стойност на реконструкцията - 650 хил. евро. Заложено е изготвянето на експозиционен план и преместване на експозициите, които сега се намират в Исторически музей Петрич, както и изработване на маркетингова стратегия за рекламиране на културно-историческите обекти в Петрич и Серес. В дългосрочен план създаването на два „Културни парка” е от европейско значение и промотирането на общ продукт за привличане на туристи. Финансиран е и проект в направление „Управление на подпочвения воден ресурс с цел използването му за непитейни нужди и отопление - пилотна инсталация” с акроним „Зелена помпа”. Заложената дейност е инженеринг и изграждане на сонда за непитейна вода в землището на село Кавракирово, м. „Църквата”. Третият проект касае финансиране за подобряване на здравните услуги за населението на община Петрич и е на стойност 500 хил. евро.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов