Избрани Новини

Семково- курорт от национално значение

Курортът е разположен на 17 км северно от Белица

Планинският курорт Семково се намира в местността Семкови поляни, Югозападна Рила, Ковачки дял на 1550–1600 м н.в. Над Семково се извисяват някои от най-високите върхове в тази част на Рила – вр. Черна поляна (Карааланица- 2716 м), вр. Скалец (Реджепица- 2678 м), Ангелов връх (2643 м) и вр. Пъстри слап (Аладжа слап- 2683 м.).

Курортът е разположен на 17 км северно от гр. Белица. До него се стига по живописен планински път, лъкатушещ покрай Беличка река, минаващ край водопади „Казаните” и местността "Стеници", известна със своите скални образувания и легендата за Бела Ица. Курортът представлява комплекс от сгради – хижа, почивни станции, хотели, вилни селища, ски писти, заведения за обществено хранене и др., разположени на огромна поляна с южно изложение. Обграден е отвсякъде със смърчови и борови гори, зад които от три страни се издигат високите върхове на Източна, Средна и Югозападна Рила.

На север се намират няколко циркусни езерни групи и величествените върхове на Рила, оглеждащи се в тях. 
'Семково" е  един от най-старите зимни курорти в България. Разполага с добра инфраструктура за ски спорт, особено подходяща за начинаещи. През лятото е възможен и преход от Семково до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки. Освен невероятната природа на територията на Община Белица има изградена инфраструктура и маркирани и немаркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт Семково, Парка за танцуващи мечки и град Белица с забележителностите около тях.

По силата на Разпореждане на МС/29.07.1954 г. "Семково" е обявен за курортна гора. С приемането на първия градоустройствен план през 1960 г. то придобива статут на селищно образование - Заповед №363/19.04.1960 г. Със заповед № 2620 на МНЗ от 1963 г. КК Семково е обявен за курорт с местно значение. През 1978 г. с Решение № 239/30.12.1/1978 г. Семково е обявен за курорт с национално значение.
Курорт Семково е разположен в южните склонове на Рила на надморска височина 1560-1730 м, върху територия с обща площ 115 ха, която включва трите съставящи курорта поляни-долна, средна и горна.
Транспортната достъпност до курорта се осъществява чрез четвъртокласен асфалтиран път, чиито технически параметри и състояние са незадоволителни. Изграденият към резервата за танцуващи мечки асфалтиран четвъртокласен път се свързва със Семково посредством съществуващ горски път.
Съществуващото наличие на легла е 1286 легла в хотели, почивни станции, вилни селища, хижи и частни къщи. Частните вили и бунгала са около 60 с около 120 легла, които са включени в общата сума от легла в курорта.
Съоръженията за зимни спортове са представени от 7 ски-писти с обща дължина 3150 м. Ски-пистите се обслужват от 8 влека с капацитет 350-400 скиори/час. По-голямата част от ски-пистите са извън територията на курорта и се стопанисват от Техническия университет и Университета по архитектура и геодезия – София по договор с Държавно лесничейство, поделение на ДГФ и отстъпени права за ползване.

По инициатива на кмета на Община Белица на 20 февруари 2016г. след дълго прекъсване се възражда  „Зимен празник-Белица-Семково-2016”.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)