Избрани Новини

Гледки и аромати примамват в Германея

Овчаренският водопад, висок 39 м, е един от каскадата от седем водопади по живописната долина на реката

Към Сапарева баня тръгваме, отново с раници и камери, разказва balkanite.net. И макар и на трийсетина километра от вкъщи, бързаме да „подсигурим спането” да не би нощта да ни завари навън и ... о ужас, какво ли ще правим тогава?! Нищо подобно, просто ни привлича нещо ново – синият кокетен басейн в центъра на града. Обновеният хотел ”Германeя”, разположен в центъра на Сепарева баня, предлага прохлада за горещите дни с чудесната си атракция, допълваща спа процедурите. Оставяме багажериите и тръгваме към село Овчарци, за да видим това, което при предишното ни посещение приличаше на една огромна ледена висулка. Овчаренският водопад е висок 39 м., един от каскадата от седем водопада по живописната долина на река Горица. Тръгваме по познатата екопътека. За „кашкавал” туристите в началото на пътеката има чудна бирария и зидана пещ за по-силните компании. Вървим по пътеката, обсъждайки възможните варианти за печене - на чеверме, предварително загрята пещ, скара, в дупка (по хайдушки) и т.н. Вместо задушливата миризма на печено ни посреща аромата на борови иглички и горски цветя. Достигаме водопада и между клоните на дърветата виждаме бялата сребриста струя,  спускаща се живописно по скалата. 

Манастирът “Покров богородичен” се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1.5 км югоизточно от село Ресилово. Основан е през 30-те години на XX в. от три монахини и в началото е бил изключително беден. Монахините са обикаляли близките села и градове и са събирали помощи за манастира, като вещите после продавали. Внушителните постройки на манастира се виждат отдалеч.

След приятната разходка из дебрите на красивата природа се завръщаме в хотела, минавайки покрай единствения в континентална Европа гейзер. Успяхме да го разгледаме и по тъмно, така изглежда още по-живописен.

Гейзерите са извори с периодично изригване на горещи водни пари и вода. Изригването трае няколко минути и след известно успокояване се повтаря. Появата на гейзери е свързано с наличието на затихнала вулканична дейност. Водата на гейзера е една от най-горещите в света. Хората от града ни разказаха как като малки са събирали яйца от близките кокошарници и ги варили в нея. Приказки...И след приказките следва най-приятното – мекото легло в хотела. Ще дойдем пак в Германея!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)