Избрани Новини

Възраждат зимния празник "Белица - Семково"

Празникът започва днес от 11:00 часа в курорта "Семково"

Зимният празник "Белица-Семково", който не бе провеждан от близо 10 години, тази зима отново ще зарадва малки и големи, местни жители и гости, съобщи infomreja.bg. 

Инициативата за възраждането му е на кмета на община Белица Радослав Ревански, който ще открие празника днес от 11:00 часа в курорта "Семково".

Община Белица е подготвила голям концерт в планината, в който ще вземат участие певецът Янко Неделчев, местни фолклорни групи и изпълнители, както и фолклорен ансамбъл при Културно-информационен център "Романса", Република Македония.

Зимният празник включва и спортни състезания - ски спускане, турнири по шахмат и бридж, тенис на маса, дърпане на въже, футбол на малки вратички и скачане с чували.

Организаторите обещават добро настроение и незабравими емоции за беличани и гости.

Планинският курорт "Семково" се намира в местността "Семкови поляни", в южните склонове на Рила, на 1560-1730 метра надморска височина. Разположен е върху площ от 115 хектара.

Над Семково се извисяват някои от най-високите върхове в тази част на Рила – връх Черна поляна (Карааланица, 2716 м), връх Скалец (Реджепица, 2678 м), Ангелов връх (2643 м) и връх Пъстри слап (Аладжа слап, 2683 м. Курортът е разположен на 17 км северно от града. До него се стига по живописен планински път, лъкатушещ покрай Беличка река, минаващ край водопади „Казаните” и местността "Стеници", известна със своите скални образувания и легендата за Бела Ица.

Курортът представлява комплекс от сгради – хижа, почивни станции, хотели, вилни селища, ски писти, заведения за обществено хранене и др., разположени на огромна поляна с южно изложе¬ние. Обграден е отвсякъде със смърчови и борови гори, зад които от три стра¬ни се издигат високите върхове на Източна, Средна и Югозападна Рила. На север се намират няколко циркусни езерни групи и величествените върхове на Рила, оглеждащи се в тях.

"Семково" е един от най-старите зимни курорти в България. Разполага с добра инфраструктура за ски спорт, особено подходяща за начинаещи. През лятото е възможен и преход от Семково до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки. Освен невероятната природа на територията на община Белица има изградена инфраструктура и маркирани и немаркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт "Семково", Парка за танцуващи мечки и град Белица с забележителностите около тях.

С решение на Министерски съвет от 29.07.1954 г. "Семково" е обявен за курортна гора. С приемането на първия градоустройствен план през 1960 г. курортът придобива статут на селищно образование. Със заповед на МНЗ от 1963 г. "Семково" е обявен за курорт с местно значение, а през 1978 г. е обявен за курорт с национално значение.

Транспортната достъпност до курорта се осъществява чрез четвъртокласен асфалтиран път, чиито технически параметри и състояние са незадоволителни. Изграденият към резервата за танцуващи мечки асфалтиран четвъртокласен път се свързва със Семково посредством съществуващ горски път. Съществуващото наличие на легла е 1286 легла в хотели, почивни станции, вилни селища, хижи и частни къщи. Частните вили и бунгала са около 60 с около 120 легла, които са включени в общата сума от легла в курорта.

Съоръженията за зимни спортове са представени от 7 ски-писти с обща дължина 3150 м. Ски-пистите се обслужват от 8 влека с капацитет 350-400 скиори/час. По-голямата част от ски-пистите са извън територията на курорта и се стопанисват от Техническия университет и Университета по архитектура и геодезия – София по договор с Държавно лесничейство, поделение на ДГФ, и отстъпени права за ползване.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)