Избрани Новини

Сапарева баня се побратими с италианското градче Полиняно а Маре

Целта е обмяната на опит и добри практики между двете курортни градчета

Меморандум за побратимяване подписаха ръководствата на Община Сапарева баня и на италианското градче Полиняно а Маре. Ръце в знак на бъдещо сътрудничество си стиснаха градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев и неговият колега - кметът на Полиняно а Маре Доминико Вито.

Подписаният меморандум за сътрудничество е с цел обмяната на опит и добри практики между двете курортни градчета. Сапарева баня, която е планинска община, и крайморското градче Полиняно а Маре, се споразумяха да си сътрудничат в областта на туризма, културно-историческото наследство и търговията. Ръководствата на двете градчета постигнаха съгласия за ефективно и стабилно сътрудничество, с цел реализиране на полезни общи проекти и инициативи.

Българската делегация бе на посещение в Полиняно а Маре по покана на местната власт там. За побратимяването, освен кметът Гелев, присъстваха и председателят на Общински съвет - Сапарева баня Иван Куйов, зам.кметът Славчо Коларски и зам. областният управител на Кюстендил Радослава Чеканска.

По време на посещението българските представители проведоха среща и с президента на фондация "Николаос" Вито Кардоне. Ръководството на фондацията заяви желание да организира изложение на италианската кухня в Сапарева баня. Двете ръководства се разбраха и за сътрудничество в областта на културата и туризма.
На срещата присъства сапаревобанецът Костадин Льондев, който е с наполовина италиански корени и е зам.председател на търговската асоциация "Апулия" в България. С негово съдействие бяха реализирани и първите стъпки за съвместно сътрудничество между българското и италианското градче.

Полиняно а Маре се намира в Южна Италия, провинция Бари, регион Пулия. Градчето е пристанищен и курортен град, населението му е около 20 000 души. Районът е изпълнен с пещери, издълбани в скалите, а плажната ивица е около 20 км. Това е причина да наричат този град ”Перлата на Адриатика”.
Полиняно а Маре е известно с туризма, с археологическите си обекти и с богатото си културно-историческо наследство. Крайморското градче е било и домакин на Световно първенство по скокове във вода през есента на 2005 г.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)