Избрани Новини

Сапарева баня е с одобрен проект за изграждане на минерални резервоари

С изграждането на тези резервоари ще се осигури постоянен дебит

 "Предложението, което бяхме изготвили до Национален доверителен екофонд за подобряване и разширяване ефективното използване на минералните води от находище "Сапарева баня", получи одобрение", обяви кметът на община Сапарева баня Калин Гелев. Градоначалникът на курортната община обясни, че лечебната минерална вода е един от най-важните и стратегически за развитието на общината ресурси и с изграждането на тези резервоари ще се осигури постоянен дебит. "Проектът ще доведе до по-пълноценно и подходящо използване на минералната вода. Ще доведе и до системно отчитане на реалните размери, в които се ползва тя. Двата резервоара ще дадат възможност да се акумулира излишната вода и да се разпределя правилно, за да няма недоволни", обясни още Калин Гелев.

Проектът за изграждане на минерални резервоари спечели финансиране от пилотна програма на Министерство на околната среда и водите и Национален доверителен екофонд. Пилотната схема ще осигури финансиране в размер на 50%.

"Чакаме покана, ако има нещо да се коригира по проекта, и да ни бъде изпратена проектната  документация за провеждане на обществена поръчка изцяло от Национален доверителен екофонд", обясни още градоначалникът на Сапарева баня. След провеждане на поръчката и избиране на изпълнител, ще бъде осигурено финансиране в размер на 50% от необходимите средства.

Калин Гелев поясни, че осигуряването на останалите средства ще бъде чрез теглене на кредит, за което вече е получено одобрение и има решение на Общински съвет - Сапарева баня. "Кредитът ще бъде в рамките на не повече от 415 - 420 хил. лв. Това не би довело до значителни финансови затруднения за Община Сапарева баня, тъй като ние и в момента погасяваме два стари кредита - единия търговски и единият по фонд "ФЛАГ", като до края на април и до края на юни трябва да се приключи изплащането и по двата. Надяваме се, че кредитът ще бъде изплатен само от приходите, които можем да реализираме от използването на минералната вода", каза в заключение Гелев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)