ПП ГЕРБ отбеляза 20 години от историческите Дупнишки барикади

Лидерът на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов: Преди 20 г., на тази дата, Дупница даде евроатлантическата ориентация на България

"Дупница даде евроатлантическата ориентация на България, колкото и да се опитват някои да преиначават историята, с което всички, включително и аз, се гордеем. На мен ми се иска датата 4-ти февруари да стои в съзнанието не с победата на една партия над друга, а като един маркер за успеха на обществения над личния интерес". Това заяви координаторът на ГЕРБ - Дупница и председател на местния мини парламент Ивайло Константинов пред събралите се десетки граждани, дошли да почетат 20-годишнината от историческите Дупнишки барикади.

На събитието присъстваха още организационният секретар на ГЕРБ-Дупница Крум Милев, координаторът на общинската структура на дамите Радослава Чеканска, общински съветници от ГЕРБ, граждани, както и част от включилите се в барикадите преди две десетилетия.

Ивайло Константинов поздрави присъстващите с годишнината от паметната за цяла България дата. "Празник е, не защото едно правителство върна мандата, не само защото тогава победи демокрацията, а защото гражданите на България и Дупница показа, че са общество и са силни. И защото духът победи материята, духът победи съзнанието!", заяви пред събралите се Константинов.

"Всички присъстващи преди 20 години тук са знаели, че това е тяхно задължение и обществен дълг. Тогава са били много и са били силни. Днес имаме нови реалности - може би не по-малко отговорни, но по-малко тежки за решаване отговорности. Огледайте се: младите хора сред нас са много малко. Не защото не искат, а защото не са в Дупница. Това е не по-малко тъжно от това, което се случваше тогава, през 1996-1997 г.", каза още Константинов.

"Исках да създадем този инициативен комитет, да регистрираме това сдружение и да направим един монумент, който се надявам, съвсем скоро ще бъде и реалност. Монумент, пред който всеки един български гражданин, всеки един дупничанин да дава равносметка на собствения интерес и да го съпоставя с обществения. Там, където да застава пред собственото Аз. Всички ще кажат: има такива места и това са черквите. "Дупнишките храмове" са ето тези релси, които олицетворяват победата на обществения интерес. Имаме много каузи, за които да се борим, и всички ние трябва ежедневно да го правим. Нека 4-ти февруари се мултиплицира в безброй много такива дати, а това място да бъде олицетворение на победата на духа! Затова всъщност и сдружението се казва "Духът на Дупница", завърши емоционалната си реч, съпроводена от бурни аплодисменти, председателят на ГЕРБ Ивайло Константинов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен