Избрани Новини

ПП ГЕРБ почете 139 години Освобождение на Дупница

Тя бе единствената политическа сила, която уважи историческата годишнина

Координаторът на ГЕРБ - Дупница и председател на местния Общински съвет Ивайло Константинов се включи в тържественото отбелязване на 139-годишнината от Освобождението на града. ГЕРБ бе единствената политическа сила, която уважи тази паметна дата за града и дупничани.

Венец от името на партията пред паметната плоча на Опълченците положи председателят на ГЕРБ Ивайло Константинов. На тържественото отбелязване присъстваха още зам.кметът Крум Милев, съветниците от ГЕРБ Йордан Йорданов и Йордан Димитров, както и младежи от политическата сила.

На 14 януари Дупница отбеляза и 25 години от преименуването на града от Станке Димитров в настоящето му име.

Въпреки лошото време, паметната дата за Дупница уважиха десетки млади хора и общественици. Събитието започна в 11:00 ч. с участието на Общинската духова музика, а тържествено слово бе произнесено от директора на Регионалния исторически музей в Дупница Анелия Геренска. Седмокласничката Катерина Цигловска от ОУ "Неофит Рилски" рецитира Вазовата ода "Опълченците на Шипка".

"На тази дата през 1878 г. дупничани, заедно със своите първенци и архиреи, посрещат тържествено освободителния ескадрон на майор Иван Павлович Орлински. Той всъщност "донася" свободата на града и присъединява Дупнишкия район към освободените територии по време на войната. Наистина тук районът не е в активни бойни действия, но не по-малко драматични дни преживяват дупничани. Защото, след падането на София, градът буквално е задръстен от отстъпващата турска армия, която се настанява в българските къщи. Има грабежи и убийства на християнското население от отстъпващите башибозуци. За всичко това в тези критични мигове разказва подробно Никола Лазарков. Разбира се, възрожденска Дупница се подготвя за този миг десетки години по-рано", разказа директорът на Историческия музей Анелия Геренска и честити на присъстващите празничната дата.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)