Официално откриха Световната купа по сноуборд в Банско

Европейският град на спорта за 2017 година събра най-добрите сноубордисти

В Банско официално откриха Световната купа по сноуборд, най-мащабното спортно събитие за 2017 година в България. Европейският град на спорта за 2017 година събра най-добрите сноубордисти за първите в историята на страната ни стартове от Световна купа по сноуборд.
Банско за пореден път доказа, че е достоен за провеждане на спортни събития от такъв ранг. Гласувайки му огромно доверие, Световната федерация повери на курорта организацията на един изключително важен и трудоемък проект от световна величина, в чието изпълнение се включи голям екип от професионалисти. Над 10 000 фенове ще подкрепят от трибуните на Бъндеришка поляна най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова и носителя на кристалния глобус Радослав Янков.
Официалното откриване на състезанието се проведе на централния площад в курорта след първия състезателен ден. То бе уважено от служебните  министри на спорта  – проф. Даниела Дашева и на туризма – доц. д-р Стела Балтова, която успя през деня да проведе работна среща с кмета Георги Икономов и да се запознае с местните забележителности.  Сред гостите бяха още олимпийският шампион в алпийските ски Алберто Томба, петкратният носител на Кристалния глобус и почетен жител на Банско Марк Жирардели, Роман Компост, член на Съвета на ФИС, организаторът и председател на Българската ски федерация Цеко Минев и Мая Христоскова, изпълнителен директор на Юлен.
Министърът на спорта проф. Дашева откри  Светoвната купа Банско 2017 с думите "Особено ми е приятно, скъпи приятели на зимните спортове и граждани на Банско, да се намирам тук сред вас и да споделя невероятната радост заедно с Радо, утре сигурно със Сани, а вдругиден - отново с Радо, тъй като няма по-голяма емоция от спорта, а още по-голяма е емоцията, когато спортът е при зимни условия. Прекрасно е Банско. Радвайте се, това е възможност да се насладим на нашите състезатели, на нашите шампиони, както и на възможностите на нашите гости от други страни".

В качеството си на домакин кметът на Банско Георги Икономов поздрави всички присъстващи с думите „Добре дошли, гости и приятели на Банско. Днес е един чудесен ден за Банско и за България, който започна с тази уникална победа на Радо Янков. За пореден път белият керван спира пак в Банско. След петте световни купи по ски, сега имаме купа по снуборд. Това е нещо ново, нещо интересно, нещо за младите хора. Надявам се и искрено пожелавам на всички вас да прекарате едни незабравими, слънчеви и снежни дни в нашия прекрасен град и курорт. Нека пожелаем на нашите спортисти много здраве и много успехи. Приятно изкарване на всички в Банско.“
Кметът на Банско връчи почетен знак на Радослав Янков и Александра Жекова за приноса им за популяризирането на името на Банско и общината във връзка с откриването на Първата Световна купа по сноуборд Банско 2017.
Градоначалникът не пропусна да поздрави Радо за победата му днес и безапелационното представяне във всяко едно от неговите спускания.
Феновете на снега и белите спортове, стекли се на централния площад, станаха свидетели на награждаването на призьорите при жените и мъжете, попаднали в топ 3 от провелия се през деня паралелен гигантски слалом (PGS). Приятен завършек на вечерта бе станалата традиционна кулинарна изложба под слогана „Уникално Банско“. Със съдействието на местния туристически бизнес в града бяха представени най-вкусните ястия от банската кухня. Състезателите, техните треньори и гостите на събитието имаха възможността да дегустират майсторски приготвени ястия по автентични рецепти и да отпият глътка ароматно вино. В залата звучаха едни от най-мелодичните песни от Пиринския край в изпълнение на младежка фолклорна група „Бански старчета“ с ръководител Атанас Янчовичин.

 

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"