Избрани Новини

WWF се провалиха в кампанията за Пирин

Региони

30-01-2017, 13:44

Снимка:

Коалиция „За да останат хора в България”

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Швейцарското WWF подема кампания против Банско

WWF има офшорни клонове в още четири зони

Коалиция „За да останат хора в България” излезна с официално съобщение към медиите, по повод Плана за управление на Пирин. Ето и пълния текст:

Швейцарската неправителствена офшоркa WWF, чрез клона си у нас, ръководен от Веселина Кавръкова(съпруга на Тома Белев) се провали в опита да направи световна кампания против приемането на Плана за управление на Пирин. Целта на организаторите е да опитат да блокират приемането на плановете за управление и за Рила и Витоша. За почти шестмесечна световна, добреплатена интернет кампания, включително чрез медиите, те не можаха да съберат планираните 75 000 подписа.
Подписката е манипулативна и това е видно от снимката, която използват WWF. На нея е снимана писта „Томба” в ски зона Банско и е правена най-малко преди 15 години (виж по-долу). Същите кадри ползваха и за предишната си, отново провалена кампания през 2013 г., когато се опитаха да съберат 80 000 подписа, но отново не успяха.
Допълнителна фалшификация, която ползват е, че Планът допуска да се отсече хилядолетната Байкушевата мура и вековните дървета в Пирин. Тезата е абсурдна и несъстоятелна, но въпреки това те я ползват, за да заблудят обществото за съществуването
на заплахи за Пирин. Планът не само не разрешава, но категорично забранява, под заплахата и от наказателна отговорност, всякаква сеч и дърводобив на територията на целия национален парк.
Другата лансирана теза от еколозите от WWF е, че в целия Пирин безконтролно ще се строи. И в предишния план за управление, и в новия, абсолютно е забранено строителството, включително на лифтове и писти на територията на Пирин, като Обект на световното природно наследство.
За сравнение такива акции, когато действително има опасност за обекти на ЮНЕСКО, събират стотици хиляди, дори милиони последователи.
И кой се е загрижил за планините у нас, швeйцарци,
от страната с най-високи доходи в света, с 3000 лифта и 25 000 километра писти и 300 ски курорта. За сравнение, у нас ски курортите са четири – Банско, Пампорово, Боровец и полуразрушената Витоша. Лифтовете са 66, пистите 200 км.
Припомняме, че в обществените поръчки за изработване плановете за управление участваха фирми на еколозите от Коалиция „За да остане природа в България”, където активен член е WWF. Дори Планът за управление на Пирин на стойност 2 млн. лева, беше спечелен от компания на Тома Белев, но съдът ги отстрани поради ниска квалификация на техните експерти. Еколозите не успяха да спечелят нито един от трите планове и загубиха над 7 милиона лева. До преди няколко години те безпроблемно печелеха подобни конкурси. Фактът, че не успяха да вземат тези планове ги прави особено яростни, и те непримиримо, без да подбират средства и методи, се опитват да ги провалят.
И ако за пореден път държавните институци се огънат, освен че ще бъдат загубени милиони и ще има наказателна процедура срещу България от ЕК, екологичният рекет налаган над цялото общество – държавата, бизнеса и общините, ще бъде безпощаден.
Ангел Николов,
Коалиция „За да останат хора в България”



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов