Избрани Новини

Брюксел се мести в село Баня

Туристите от Белгия пристигат днес в курортното селище и ще останат до 3 януари

Група белгийци смениха Брюксел с разложкото село Баня за посрещането на новата 2017 година, информчира kmeta.bg. Туристите от Белгия пристигат още на Стефановден в курортното селище и ще останат до 3 януари.

„Те идват винаги по това време тук вече 5-6 години. През лятото, от средата на юли до средата на август, също ни гостуват. Влюбени са в нашето село и в лековитата ни минерална вода. 72 са минералните ни извори – температурата на водата в тях е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за СПА, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за облекчаване на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система”, разказа кметът на Баня Мария Юрганчева.

2000 легла за гости има в разложкото курортно селище и всички са резервирани за Нова година. Цените за пакети от 3 нощувки със закуски и празнична вечеря на 31 декември са от 200 до 500 лева. Ще има много българи, а сред чужденците са не само белгийците, но и сърби, македонци, англичани, руснаци. Селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции – възстановените в автентичния им вид римска и турска бани. Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

7 големи СПА хотела, 5 семейни хотела, десетки къщи за гости посрещат туристи в Баня. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на гости. Специално за празниците централната алея към сградата на кметството е украсена с коледни фенери. В новогодишната нощ пък ще има вино на корем за всички празнуващи на площада. „Миналата година на минус 17 градуса нямаше къде игла да падне на площада, толкова много хора имаше. Вярвам, че и сега ще е така. Българи и чужденци ще посрещнат 2017 г. с наздравици, заря и кръшни народни хора”, твърди Мария Юрганчева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов