Избрани Новини

Спорят за минералните извори в село Баня

Разложкото село е едно от най-богатите на минерални извори села в Югозападна България

Разложкото село Баня е едно от най-богатите на минерални извори села в Югозападна България. Заради природните богатства хотелите в района се множат, а всички разчитат да привличат туристи със СПА процедури и минерални басейни. Следващата година се очаква да започне изграждането на водосборен резервоар, който ще трябва да осигури на хотелите гарантирани количества минерална вода.

В село Баня има общо 6 минерални извора, информира БНТ. Пълноценно в момента се използват 4. Минералната вода от тях е разпределена за хотелите и къщите за гости. Издадени са общо 35 разрешителни за водоползване, към настоящия момент в процедура са още 4 нови. Интерес и запитвания от инвеститори за водите от останалите два минерални извора обаче засега няма.

Иван Гюров, зам.кмет на община Разлог: Може би регионът, където са изворите, е малко по-неатрактивен, защото се наблюдава едно желание за застрояване на хотели в района от Баня за Банско, защото там е и главният поток на туристите.

От община Разлог засега изчакват инвеститорски интерес към свободните минерални басейни.

Иван Гюров, зам.кмет на община Разлог: В случай, че нямаме заявяване оттам, където имаме извори свободен дебит, мислим да изградим резервоар и да отведем тази вода с помпи в район, където има интерес за отдаването ѝ, но това са бъдещи планове, надяваме се да има балансирано развитие на село Баня, да се разпредели изграждането на хотелите на цялата територия и да не се стига до необходимостта от изграждането на нови резервоари, които да са далеч от изворите.

Следващата година се очаква да започне изграждането на водосборен резервоар, който ще трябва да осигури на хотелите гарантирани количества минерална вода.

Иван Гюров, зам.кмет на община Разлог: Примерно ако сте заявили 3 литра в секунда, ние да можем всеки един момент да ви я осигурим.

Освен хотелите, минералната вода в Баня, чрез улични чешми, ползват и жителите на селото. Много от тях обаче незаконно, без необходимите разрешителни, с тръби вкарали водата в домовете си. От общината реагирали и установили нарушителите. Сега в Баня се усеща леко противопоставяне между жителите от една страна и хотелите от друга, защото всеки иска да ползва за себе си природното богатство.

- Всичко взеха хотелите, тая тука чопурка оставиха за нас, иначе и там горе имаше, навсякъде.

- Ние, старите баби, къде немаме перални, ние си переме тука. Вземем водичка, миеме чиниите, нас ни е необходима тая водичка, младите имат перални, ама ние все сме тука.

- Като са я взели хотелите, какво ще има за къщите, има хотели които са я взели, е ги тръбите къде са прекарани.

- Аааа, не е достатъчно, то цялото село всички хотели са с минерална вода, всички хотели, един нема без минерална вода.

Любомир Терзиев, собственик на хотел: Нормално е за хотелите да ходи, защото ако погледнем от страна на живущите в село Баня, значи ще бъде егоистично семействата да си мият чиниите, както го правят сега по улиците, чиниите да се мият на чопурите, аз лично не го оценявам това. Докато примерно знаем качествата на минералната вода и е нормално хората идват от цяла България с лечебна цел.

Съвсем скоро жителите на Баня поискали да бъде изградено централно отопление, което да им осигури топлина чрез минералната вода. Получили обаче отказ.

Иван Гюров, зам.-кмет на община Разлог: Няма вариант дебита на водата да удовлетвори всички искания на жителите, затова се взе едно решение че тя ще бъде предоставяна единствено за ползване на балнеосанаториуми и за хотели, което да генерира и растеж и да осигури работни места за жителите.

Любомир Терзиев, собственик на хотел: Дебитът, който излиза от недрата, е много по-ограничен, всеки иска, особено ако може да е без пари, всеки иска. Така че нормално е това, което получаваш,  да го плащаш.

В момента в община Разлог годишно влизат около 200 хиляди лева от концесионери на минерална вода. Много обществени сгради в село Баня се отопляват с минерална вода, което пък води до значителни икономии в бюджета на общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов