Избрани Новини

Туристи от Западна Европа атакуват Илинденци заради виното

Близо 4000 декара са лозовите масиви край селището

Хубавото вино привлича гости от страната и чужбина в село Илинденци, пише kmeta.bg. Близо 4000 декара са лозовите масиви край селището, местните хора се препитават основно с производството и продажбата на течния еликсир. „За напитката на боговете чуждите туристи се редят на опашка. Всеки от тях иска да се сдобие с бутилка вино. Някои си купуват и ракия.

Не само комшии от Македония и Гърция са клиенти, но и туристи от Западна Европа – идват французи, германци, шведи. С всяка година броят им се увеличава. Задължително черпим с безплатно вино гостите си”, твърди кметът Илия Башлиев. Той допълва, че районът от древността е известен като винарски. „Нашето вино не е по-лошо от мелнишкото. Харесва се много от гостите на селото. Това е основен източник на средства за нас, а и само тук вирее прочутият бял сорт „Керацуда”, споделят местните хора.

Не е случайно, че в селото се заселиха да живеят няколко семейства от Русия и Англия. Първи се заселили съпрузи от Великобритания – Дарел, който е бивш рейнджър, и съпругата му Каръл. 7 години живели в Илинденци, но през 2015 г. отишли да живеят във великотърновско село. „В началото на тази година пак се върнаха при нас. Признаха, че няма по-хубаво село от нашето. Сега са в нова къща, защото предишната я продадоха. Все още я стягат, но са категорични, че от тук повече не мърдат”, казва кметът на Илинденци.

„Разбира се, че едно от нещата, които много харесвам, е виното. Супер е, много е добро, местните са майстори на приготвянето му. Аз помагам на хората да си приберат гроздето и те ми дават по няколко килограма. После то става неповторимо вино“, признава английският пенсионер Дарел.

Руснаците също са очаровани от виното на местните винари, с него греят и телата си, и душите си. А в студените зимни дни няма нищо по-хубаво да се пийва винце вкъщи, уверяват и англичани, и руснаци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)