Избрани Новини

Еко-къщи ще привличат туристи в Илинденци

Стените им са направени от пресована глина със слама

Eко селище  с 6 къщи за  гости строят в село Илинденци. Очаква се скоро то да бъде завършено и да приеме първите си посетители, съобщава БНТ. Инициативата за изграждането му е на двама братя бизнесмени, които са родени в селото. Целта им е да привличат туристи както от страната, така и от чужбина.

Илия Кутлев се занимава със строителен бизнес и  живее в столицата, но е роден в Илинденци. Заедно с брат му решили да направят нещо за развитието на туризма в родното им село и така възникнала идеята  за еко селище. Къщичките са построени и се дооборудват. Стените им са направени от пресована глина със слама.

Илия Кутлев: “Всяка от къщичките има и име. Това име е съобразено с формата на къщичката.”

Имената са  доста живописни: Охлюв, Детелина, Панорама, Зимна градина. Има и винарна. Собствениците на селището се надяват тук да идват както посетители от Русия, така и от много други страни, включително и от Скандинавския полуостров.

Илия Кутлев: “В перспектива мислим конен туризъм да има, конна езда, нали, включително мислим да изградим такива еко пътеки, по които да се разхождаме, виното, с което така или иначе сме известни. Затова и винарна имаме изградена.”

На туристите ще се предлагат и маршрути до съседна Гърция, която е съвсем близо. Еко селището се намира под огромни скални масиви, а гледката от него към околностите е прекрасна. Селището се изгражда по европроект. Собствениците му се надяват да отвори врати за Великденските празници.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов