Избрани Новини

Проверяват произхода на рибата по пазарите за Никулден

Вече са констатирани и първите нарушения.

От Агенцията по рибарство и аквакултури в Благоевград започнаха проверки на предлаганата по пазарите риба за предстоящия празник Никулден, информира БНТ. Вече са констатирани и първите нарушения.

От благоевградското рибно стопанство казаха, че все още търсенето на риба е слабо. Очакванията са, че търговците ще станат по-активни дни преди празника. Инспекторите от Агенцията по рибарство следят за произхода и качеството на рибата, както и дали се предлага според нормативните изисквания на пазара.

Инж. Иван Попов - Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Благоевград: "Вече има случаи, в които намираме риба, която е с нерегламентиран произход, евентуално от Гърция внесена от зоните около границата, от езерата уловена или от някои водоеми. Санкционират се и санкциите не са малки."

Инспекторите съветват да не се купува риба, която се продава в каси, поставени на земята на пазара и непокрита с лед. На такива случаи са се натъкнали в Петрич и на други места. От рибното стопанство в Благоевград са категорични, че рибата, която предлагат, е качествена. Лидия Николова - управител на “Рибно стопанство“ - Благоевград: "Не само при мен, аз съм убедена, че всички колеги в страната произвеждат хубава и качествена риба."

Тук отглеждат шаран и толстолоб. "Шаранът е около четири и петдесет при производителя, към два и петдесет толстолобите ни, това са рибите, които ние предлагаме, това са ни цените за продажба на търговците.”

В рибното стопанство очакват търговци освен от Благоевград също от Кюстендил, Перник и София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов