Избрани Новини

Банско събра поколения планинари и алпинисти в дните на "Банскофилмфест“

16-тото издание на феста премина при изключително голям брой посетители и участници в изложбите, презентациите и работилниците

Закотвен в подножието на Вихрен, Банско за 16-ти път събра десетки знаменити личности от света на планинарството, алпинизма, екстремните спортове, както и поколения български планинари. 16-тото издание на Банскофилмфест премина при изключително голям брой посетители и участници в организираните изложби, презентации и работилници. Изключително богатата и емоционална програма, подари безброй скъпи спомени за голям брой от зрителите и участниците във феста, дошли в Банско специално за планинарското кино.
Кметът на Банско Георги Икономов сподели пред препълнен салон, че „Изключително много се радвам, че тази зала е пълна. Всяка година фестивалът става все по-разнообразен, обхващаш много презентации и работилници в програмата си. Пожелавам на фестивала много успех и обещавам с 20-тото издание да подарим на публиката нещо грандиозно.“ Също така благодари на организаторите Натали Петрова и Петър Атанасов, на журито и разбира се на публиката, без която този фестивал нямаше да бъде факт.
Така след петдневен маратон, звездното жури в състав Йохан Хемлеб (Германия), Иво Рабанзер (Италия), с българско участие в лицето на Калин Врачански, Камен Алипиев и Иван Обрейков, определи тазгодишните победителите измежду представените 130 филмови ленти.
Голямата награда бе присъдена на филма „Соло“ (Италия, 2015, Давиде Рива). Филм, разкриващ дълбоко философски и проницателен подход за катерене на един изключителен алпинист и изключителен човек- Ренато Казароло, който докосва и засяга хора далеч извън сферата на екстремния алпинизъм.
Специалната награда на журито е за „Метрономик“ (Франция,2015, Владимир Селие) - един експериментален и изключително забавен филм, свидетелство и израз на креативността и свободата. Показващ ни как скалите и пропастите могат да се превърнат в детска площадка и да ни позволят да се забавляваме.
Наградата за български филм отиде при „Опашката на дракона“ на Руслан Вакрилов. Филмът улавя едно алпийско приключение, което може и да изглежда банално да опитните катерачи обиколили целия свят, но е изключително атрактивно, направено с чувство за хумор и разширява границите на българския алпинизъм.
Наградата на община Банско за филм отразяващ бита и културата на планинарските народи грабна филма „Под товара на свободата“ (Словакия, Павол Барабаш). Чрез носачите от Високите Татри, филмът ни предлага силни послания на планинска мъдрост, която пленява сърцата въпреки скромния си произход.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия журито определи за „Спускане в кратера на действащ вулкан“ (Австрия,2015, Йохен Шмол, Паблу Дорана).Филмът не само улавя екстремните условия, той е направен под тяхното въздействие.Отличната операторска работа също изпраща зрителя в кратера на вулкана, където ни представя действията и мненията на героите си. Изображенията на кипящата, светеща лава езеро са хипнотизиращи – един истински поглед към ада, но и ни среща с трогателното лично послание на главния герой Ула Ломан. Пътуването й ни води на едно от най-смъртоносните места на земята, за да ни покаже силата на живота.
За филм за планинарски спортове, приключения и изследвания приза грабна “ През неизвестното“ (Италия, Федерико Сантини). Във времената, когато изкачването на 8000 метрови върхове вече се свързват с експедиционния туризъм, филмът ни показва, че на високите върхове все още може да се намери истинско приключение. Той е честен портрет на трудностите, изпитанията и опасностите, които носи зимното катерене в алпийски стил. Предлага дълбоки прозрения в емоциите и мислите на алпинистите и ни изпраща мощно послание за основните ценности на истинския алпинизъм.
Специално признание получиха „ Not2Bad“ ( Канада, 2016, Дарси Уитънбърг) и „С каяци около Алеутските острови“ (Великобритания, Джъстин Кърджъвнън).
В специално организираните работилници и ателиета за деца участие взеха над 300 бъдещи планинари и алпинисти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов