Избрани Новини

БанскоФилмФест с програма за децата

Ще има изложби, работилници, прожекции

Важна част от програмата на Банско Филм Фест е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения-гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват общата кулура на децата и допълват учебния процес. Знаем, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!

23 ноември, Сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“

-         12:30ч. – откриване на изложбите и рисунките от детския конкурс за рисунка „Моето лято в природата”, 1-4 клас, предучилищна група

-         16:00ч. – 17:00ч. – Голяма зала на читалището, презентация и работилница – препоръчителна възраст от 2-ри до 5-ти клас – Работилница „Еволюция от пластелин“, водещ Виолета Желязкова - една група от 15 деца (може да се повтори занятието с още една група от 15 деца) - Тъй като сме на приключенски фестивал, ще си поговорим за най-великото приключение на планетата – самия живот. Неговата история започва преди около 3 и половина милиарда години, преминава през планини и морета, през огън и лед, през безкрайни пустини и неизследвани джунгли, за да създаде света такъв, какъвто ни вдъхновява днес. Както при всяка игра, правилата на еволюцията са прости – чрез малки стъпки всеки съществуващ елемент може да се променя по всякакъв начин, но без да се започва отначало. Крайният резултат е винаги различен, защото никога не е планиран и известен предварително. Ако не вярвате, елате и опитайте сами – за по-голяма безопасност вместо живи клетки ще използваме пластелин. Изходната ни форма ще бъде примитивно гръбначно животно като тези, обитавали камбрийските океани, а граница на това, което ще създадем, ще бъде единствено въображението.

-         Виолета Желязкова – мулекулярен биолог, пътешественик и изследовател на прилепите към Националния природонаучен музей. Занимава се с пещери вече почти 10 години – както по работа, така и за удоволствие. Член е на Пещерния клуб и спелеоучилището „София“. Участвала е в експедиции в някои от най-големите пещери на Европа, а в подземното царство на България се чувства съвсем като у дома си.

-         Материали за работилницата ще се осигурят от екипа на Банскофилмфест: пластелин, картони, моливи, пастели и др.

 24 ноември, Четвъртък, пещера „Спропадналото“ в района на Пирин Голф Клуб

-         13:00ч. – 14:00ч. – пещерен workshop „Проникване в пещера“ - две групи по 15 деца препоръчителна възраст над 12г. – водещ Алексей Жалов, водещ спелеолог и изследовател на световна величина, откривател на множество пещери по света, организатор на пещерни експедиции и Жорж Влайков. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят (например по-плътен анцунг) и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт.

24 ноември, Четвъртък, градски парк Банско

-         13:00 – 14:00ч. – Workshop„Ориентиране“ възраст от 5-ми до 7-ми клас, група 20-30 деца

-         14:00ч. – 15:00ч. – Workshop “Oриентиране“ възраст от 8-ми до 10-ти клас, група 20-30 деца

-         Водещи: проф. В. Гърков, доц. Ал. Шопов, доц. Т. Педев, гл. ас. А. Гочков и студенти специалисти на катедра "Туризъм, алпинизъм и ориентиране", НСА „Васил Левски“ - Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления. Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите.

26 ноември, Събота, Голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“

18:00ч. - връчване награди от конкурса за рисунка /Наградите са осигурени от американската фирма MARMOT/.

Всички ученици независимо от възрастта могат да посетят филмовата и съпътстваща програма на фестивала. За целта организаторите ще изпратят на училищата подходящите филми за деца под 12 години, а за останалите възрасти програмата е напълно подходяща.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов