Избрани Новини

Банско устрои грандиозно посрещане на звездите на Банскофилмфест

Представят 120 филма от 30 държави и 5 континента

С червен килим, факли и знамена на държавите участнички посрещнаха в Банско звездните гости на 16-тото издание на Банскофилмфест. Талантливите деца на Банско, ръководени от отец Георги Касапинов, откриха с песни петдневния филмов маратон в сърцето на планинския ски курорт.
Заместник-кметът на Банско Стойчо Баненски откри 16-тото издание на Банскофилм фест, като приветства организаторите и почитаемото жури с добре дошли и заяви, че „това е уникален фестивал, който не случайно заема достойно място в културния календар на община Банско – 120 филма от 30 държави и 5 континента. Надявам се всички да намерят своя филм, своята емоция, своето приключение в един от тези 120 филма. Благодаря на Петър Атанасов, Натали Петрова и техния екип за ентусиазма и усилията, които полагат фестивалът да бъде факт. На почитаемото жури пожелавам ползотворна работа и безпристрастна оценка в края на фестивала. А на гостите, дошли в Банско за първи път, пожелавам да се насладят на нашето гостоприемство, на нашата архитектура, на планината ни, защото този фестивал се превърна в своеобразен форум, който привлича съмишленици - хора с еднакво усещане за живота, сходни интереси и пътешественици по дух“.
На официалното откриване присъства и Сашка Въчкова, зам.кмет на Община Банско, придружавана от секретаря Иван Кадев. Представено бе международното жури в състав Йохан Хемлеб (Германия) - председател на международното жури, Иво Рабанзер (Италия) –алпинист, актьорът Калин Врачански и операторът Иван Обрейков.
След официалното откриване бяха прожектирани три премиерни филма за България – „Като метроном“ (Франция, 2015, Владимир Селие), „ Без ските би ми било скучно в Хималаите“ (Полша, 2015, Дариуш Залуски) и „Надпревара с Ниагара“ (Австрия, Мексико, Канада, 2015, Раш Стърджис), които успяха да запленят присъстващите с умело пресъздадените преживявания на авторите им.
По-рано през деня във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“ бяха открити девет забележителни фотоизложби, сред които „Мисия пътешественик“ –Люба Кутинчева– фотоси и документи, „Национални паркове – най-хубавата американска идея“ – пътуваща изложба,  посветена на 100-годишнината от създаването на Управление "Национални паркове" в САЩ – колекция от фотографии на Бони Кунева Лавина и Стефан Хаджианастасов, фотоизложба на Георги Влайков – „Солни пещери в Иран“, „Погледни планината“ – Добрин Минков, „Не всичко е алпинизъм“ – Тако Младенов, „По следните на отминалото време“ – фотоизложба на сдружението на „Николай Проев“, „Пещерите и ние“, Сашо Попов, „25-та юбилейна антарктическа експедиция“, както и рисунки на децата от училищата в Банско и Добринище на тема „Моето лято в природата“.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)