Избрани Новини

Празникът на брежанския кестен отново привлича гости от България и чужбина

В подножието на Пирин растат най-вкусните ядливи кестени

Всяка година, в ранна есен, когато узреят кестените, цяло село Брежани се готви за своя обичан празник – преклонение пред даровете на природата и земята. Тук, в подножието на Пирин, растат най-вкусните ядливи кестени, а организаторите - сдружение „Хора и традиции”, кметството и читалището, с изключителната подкрепа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, на родените в Брежани Павел и Николай Стоименови, с невероятното присъствие на брежанските баби, младите хора и възрастните, превръщат празника в народно веселие, привличащо гости не само от региона, но и групи от чужбина.

„Село Брежани е от будните селища в общината. Смисълът на този празник е в надеждата за хората на село. Има надежда, когато земята на Брежани ражда. Празникът е повод да подчертаем възможностите на Брежани, а те са преди всичко в природата и хората”- подчерта д-р Румяна Панова, председател на сдружението и покани всички, които не са опитвали от брежанските печени кестени от италианеца Мауро да го направят, защото, гарнирани с младо вино, е незабравимо преживяване.
Тази година сдружението направи редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение от ЕК, като го представи в Брюксел на конференция, организирана от българския евродепутат Момчил Неков.
Сдружението беше поканено от световната организация „Слоу фуд“( SLOW FOOD) на световно изложение в Торино, Италия, където почерпи опит от цял свят за опазването на уникалните храни и традиции в кулинарията. Реални стъпки направи сдружението и за съхраняването и развитието на брежанските кестенови насаждения, като срещна в лицето на директора на Югозападно предприятие Благоевград инж. Дамян Дамянов партньор и съратник. Предстои широка среща за създаването на семенна база с брежански кестени – предпоставка за съхраняването на този вкусен, уникален български продукт с хилядолетна история в брежанските масиви.
Предстои на сдружението да създаде Местна асоциация на фермери и производители на кестени, за да продължи успешно етапите на европейското сертифициране на брежанския кестен.
Празникът и тази година ще започне с уникалната кулинарна изложба на домакините на Брежани, където на близо 50-метровата маса ще бъдат изложени традиционни ястия: баници, питки, мътеница, качамак, оризници, но и много съвременни ястия с кестени. Към трапезата ще се присъединят за втора година и дамите от град Делчево, Македония, организирани от Културно-уметническото дружество, партньори на сдружението на успешно изпълнения първи проект. Дружеството, под ръководството на Зенил Реджепов, ще се представи и в концерта с театрализирана „ Стара македонска сватба“.
Концертът е богато изпълнен със старите песни на брежанските баби, подети от децата и великолепната Соня Ковачка, която вече е забелязана от ансамбъл "Пирин" и има покана да стане негов солист, ще се плисне красивият танц на ансамбъл „Веселие“- Симитли, а мъжката група на ансамбъла ще разиграе площада. Обичаната и неповторима Румяна Попова и нейният оркестър на живо ще подеме настроението и ще го държи близо 5 часа.

Площадът ще мирише на печените кестени на италианеца Мауро, ще има щандове с биохрана, но най-вече ще се играе хоро и ще се благославя поредният празник на брежанския кестен. Празник на едно будно и живо село, което дойстойно остоява своите български ценности. Добре дошли!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов