Избрани Новини

Правят разсадник за кестени в Брежани

Ще бъде на опитното поле на училището в селото

Сдружение "Хора и традиции" и кметството в село Брежани на 12 декември поставят началото на разсадник със здрави кестенови семена от многовековни брежански кестени. Благодарение на местни жители те са събрани и са готови за засаждане. Инициативата е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и управника на Брежани Благой Стефанов, които предоставиха опитното поле на училището в селото. Почвата вече е изорана и готова за засаждане.

Тази събота от 13,00 часа членове на сдружението начело с председателя Румяна Панова и кмета ще поставят началото на дългоочакваното осъществяване на идеята за семенна база на брежанския кестен, прочут с вкусовите си качества в цялата страна.
"Поставяме началото на възстановяване на брежанските кестенови гори. Дано скоро се отвори европейска програма, по която да кандидатстваме. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов ни подкрепя в идеите да залесим над 50 декара земи, да създадем научно-изследователско звено и регионален център по кестените", сподели Панова. Всички в Брежани се надяват новото начинание да даде възможност за работа и перспективи за заетост на местните хора.

Създаването на разсадник е малка крачка към по-голямата- популяризиране, възстановяване и създаване на нови кестенови гори в Брежани, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов