Избрани Новини

Механи в Банско сменят пържолите с домашни вкусотии

Гозбите са приготвени по автентични местни рецепти

15 банскалии, собственици на механи в курорта, привличат все повече клиенти с гозби, които приготвят по автентични местни рецепти. Преди два месеца те създадоха сдружение и вече имат сертификат „Уникално Банско”, информира kmeta.bg.

Тяхната амбиция е да се утвърдят като носители на кулинарната традиция и да дадат своя принос в развитието на зимния курорт като предпочитана туристическа дестинация. Те работят за утвърждаването на единни стандарти за хранене в техните заведения. В същото време всяка от тези механи представя типичните бански ястия, пречупени през традицията в собствените им семейства. „Логото на „Уникално Банско“ и списъкът с всички негови членове стои на видно място във всяка от тези 15 механи.

"И в момента пека пиперки, тъй като това искат клиентите. Чужденците се впечатляват, че им предлагаме нещо различно за хапване, а не традиционните кюфтета, кебапчета, пържоли, пържени картофи. Много обичат домашните ни баници – с ориз, с праз, със спанак. Харесва им също така запечен фасул на фурна, пълнени чушки с фасул. Приготвяме често капама и чомлек”, твърди механджията Любен Пумпалов, известен в Банско като Дедо Пене. Той уверява, че всеки посетител разбира, че въпросното заведение е носител на марката. И си поръчва нещо традиционно, нещо различно. „С това можем да привлечем клиенти – с нашите традиционни гозби. Много впечатлени са от банските ястия чужденците. Защото скара и мръвки има навсякъде. Но само в Банско могат да ядат капама, каквато са я яли нашите предци преди векове, защото я правим по автентична рецепта”, допълва механджията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов