Избрани Новини

5000 работници търси туристическият бранш в Банско и Разлог

Наетите са основно от Пиринския край

Зимата ще даде работа на блзо 5000 души в общините Банско и Разлог, информира kmeta.bg. Толкова работници ще бъдат наети в туристическия бранш в региона. Много от кадрите са работили през лятото на българското Черноморие. Идват мераклии за работа от цяла България, за да намерят своето препитание в продължение на 4-5 месеца в подножието на планините Пирин и Рила.

Наетите са основно от Пиринския край. Това важи за близките до курортите общини Симитли, Белица и Якоруда. „Специализираната трудова борса, която организираме в последните години в Разлог, намира все повече последователи. Повишава се интересът и на работодателите, и на работниците. Причината е, че на трудовите борси се осъществява пряк и непосредствен контакт, има диалог между работодателите и търсещите работа лица. Тази година борсата ще е на 13 октомври, очакваме потвърждение от работодателите колко работни места ще обявят и за какви длъжности”, коментира Станислава Поповска, директор на Агенцията по заетостта в Пиринския край.

На място се договорят за условията и за заплащането бизнесмените и бъдещите им служители. Всеки си подбира подходящ персонал. Доста от хотелските комплекси имат постоянна работна ръка, която през лятото е по морето, а зимата е тук. Собственици на хотели с над 200 легла търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, масажисти, рехабилитатори. Стопаните на механи и заведения също се оглеждат за добри бармани, келнери и готвачи.

При наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят някои от следните чужди езици: английски, руски, гръцки, румънски. Защото голямата част от гостите в Банско и Разлог в последните 5-6 години са от Балканите и Русия.

Проблемът е, че част от кандидатите за работа са ниско квалифицирани, други пък претендират за нереално високи заплати. Друг масов проблем на кадрите е незнанието на поне един чужд език. Липсата на квалифицирани кадри налага голяма част от хотелите да принуждават своите служители да съчетават повече от една длъжност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов