Кметът д-р Атанас Камбитов откри учебната година в Благоевград

Във всички училища в община Благоевград учебната година бе открита тържествено

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов  откри учебната година в XI ОУ "Христо Ботев" и IV ОУ "Димчо Дебелянов". Той приветства първокласниците, които за първи път прекрачват прага на училището, учители, родители.

Честит празник, честит първи учебен ден! 15 септември винаги е бил тържествен ден, значим, очакван с много трепет и вълнения особено от първокласниците. Днес, някои от вас ще чуят първия училищен звънец, ще влязат за първи път в класната стая. За вас училището ще стане ваш втори дом - дом на буквите, на книгите, на числата, на знанието, но не на последно място и на приятелството. Скъпи родители, предавате децата си на хора опитни, знаещи, мъдри, но най- вече на хора с големи сърца. Уважаеми учители, предавайте всички знания, както досега на учениците, на тези умни деца. Вие ще  бъдете наставници,  родители и пътеводители за тях. Водете ги по пътя на знанието, защото това са бъдещите лекари, инженери, учители, това са бъдещите творци. Пожелавам една спорна  учебна година!”, каза в част от приветственото си слово кметът д-р Атанас Камбитов.

В двора на XI ОУ "Христо Ботев" той съобщи пред развълнуваните ученици, учители и родители, че предстои изграждането на LED осветление в дворовете на всички учебни заведения в Благоевград, за да може децата да имат повече сигурност и да могат да играят до късно в училищните дворове. Специално за нуждите на XI ОУ "Христо Ботев" д-р Камбитов обеща, че до края на месец октомври в двора на училището ще бъде изградена спортна площадка с изкуствено покритие, така че децата да могат да спортуват. „В плановете на Община  Благоевград е предвидено в бюджета за 2017 година да залегне ремонт и възстановяване на плувния басейн в училището“, каза още кметът Камбитов под одобрителните аплодисменти на родители, учители и ученици.

За първи път тържествено приветствие към присъстващите отправи и новият директор на XI ОУ "Христо Ботев" Марияна Митова. Тя пожела успешна година и добра взаимна работа с учители, ученици, родители и Община. Пожелания към учениците отправи и началникът на РУО- Благоевград Ивайло Златанов.

С трепетни вълнения кметът д-р Атанас Камбитов бе посрещнат и в IV ОУ "Димчо Дебелянов", където поздрави всички първокласници, ученици, учители, родители. Той пожела много успехи в училище на учениците и „На добър час“. От трибуната на училището в благоевградския квартал „Грамада“ д-р Камбитов благодари на всички учители за грижите и любовта, с които отглеждат децата на Благоевград, на България. „Учител е призвание, казвам го като син на учител. Не всеки може да бъде учител, или го носиш в себе си, или не. Благодаря ви за любовта, с която възпитавате децата ни. Научете ги да виждат малкия детайл и те ще постигнат големи успехи“, каза още д-р Камбитов в приветственото си слово. Той получи и подарък с лика на IV ОУ "Димчо Дебелянов". Специално пред директора Илиян Чапкънов, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов обеща в бюджета за 2017 година, по повод 120-годишнината на училището, да бъде заложено изграждане на нова ограда. Паралелно до дни ще бъде монтирано LED oсветление, а на втори етап предстои и поставянето на камери за видео наблюдение във всички учебни заведения.

Във всички училища в община Благоевград учебната година бе открита тържествено с издигане на националния флаг на Република България и химна на страната. Талантливите деца на Благоевград поздравяваха гостите, учители и своите родители с богати танцово-музикални програми и рецитали. За успешна учебна година бяха отслужени и водосвети. Сред гостите в благоевградските училища бяха заместник-кметовете Христина Шопова, Зорница Кралева, Иво Николов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, началник отдел „Образование“ Симона Митова, депутати и общественици.