Избрани Новини

Спортна панорама представи 52 клуба в Благоевград в Европейската седмица на спорта

Благоевград е пример как трябва да се отнася една община към своите деца, каза заместник-министър Асен Марков

Община Благоевград стана част от Европейската седмица на спорта, организирайки спортна панорама на площад „Георги Измирлиев“, където 52 спортни клуба, регистрирани на територията на града представиха своята дейност и постижения.

Общоевропейската инициатива #BeActive има за цел да стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност и да докаже на практика, че спортът е достъпен за всички, независимо от възраст, пол или физически способности. В България кампанията се провежда за втора поредна година, а  координатор е Министерството на младежта и спорта в партньорство с общини и спортни клубове.

Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха спортната панорама, на която присъстваха близо 1500 ученици, като повечето от тях се включиха и в много от спортните прояви.

„Благодаря на община Благоевград и спортните клубове, че приеха предизвикателството да се включат в Европейската седмица на спорта и по един много атрактивен начин да напомнят на своите съграждани, че спортът може да е както забавление, така и инвестиция в здравето и бъдещето на всеки. Благоевград е пример как трябва да се отнася една община към своите деца “, каза зам.-министър Асен Марков. „ Надявам се все повече родители да разбират ползите от физическата активност и да стимулират своите деца да се занимават със спорт“, допълни той.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов припомни на присъстващите, че спортът е един от приоритетите на общината и на него се обръща специално внимание. „За последните 4-5 години сме една от най- социалните общини – възстановихме интерната, изградихме нови зали, построихме нов басейн с олимпийски размери и всичко това се ползва от нашите деца безплатно. Ние и занапред ще работим по същия начин. Преди 4 години имахме около 4700- 5000 малки спортисти, а в момента са близо 8000. Това е най-важното - да обхванем децата, защото спортът преди всичко е здраве, спортът е философия, спортът е начин на мислене“, каза Атанас Камбитов.

Обединени под мотото „Бъди активен“ на площада своята дейност представиха плувен клуб „Пирин“ и спортен клуб „ГД Спорт“, успешно реализирали проектите си в Програмата на ММС „Научи се да плуваш“, клубът по спортна стрелба „Пирин“, който работи по 2 проекта на ММС, клубът по бокс на отец Андон Шавулев, реализиращ проекти на ММС по Наредба 2 и по програма „Спорт за деца в риск“ и др.

Демонстрации направиха малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика „Пирин“ и възпитаниците на гимнастически клуб „Любчо Солачки“, носещ името на основателя на спортната гимнастика в Благоевград. Официално представяне направи и българският национален отбор по канадска борба, който ще участва в Световното първенство, чийто домакин е Благоевград в началото на месец октомври.

Открити тренировки проведоха клубовете по волейбол, баскетбол, спортна гимнастика и таекуон-до.

На 14 септември (сряда) от 10,00 часа Европейската седмица на спорта #BeActive продължава и в Русе, където малки и големи ще могат да се включат в турнири по футбол на малки вратички, плажен волейбол, надпревари по спортно ориентиране и лека атлетика.

 „Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.

 

 

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов