Избрани Новини

Мелник празнува днес

Храмов празник e на параклиса "Света Зона“

Град Мелник отбелязва своя празник на 31 август, денят на „Полагане честния пояс на Пресвета Богородица“ и храмов празник на параклиса „Света Зона“.

Параклисът „Света Зона“ е построен сред руините на един от най-старите манастири в България – „Света Богородица Спилеотиса“, наричан по-късно от мелничани с името „Света Зона“, като знак на преклонение пред светия пояс на Божията майка. Почитането е древен култ, нетипичен за българската традиция. Обичаят е съществувал и е запазен и до днес единствено тук – в Мелник, сред руините на „Света Зона“.

Духът на мелнишката традиция ще оживее и тази година чрез литургия за здраве, водосвет, тържествени литийно шествие с иконата „Поясът на Пресвета Богородица“ и фолклорна програма.

Програма на празника:

17:00 – Вечерна служба в църквата „Свети Йоан Предтеча“;

18:00 – Литийно шествие с иконата „Поясът на Пресвета Богородица“ от църква „Свети Йоан Предтеча“ до Кордопуловата къща и площада в града

19:00 – Водосвет на иконата „Поясът на Пресвета Богородица“ с участието на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим

Следва фолклорна програма с участието на ансамбъл „Китка шарена“ към Народно читалище „Просвета – 1935“, с. Катунци и народната певица Валя Найденова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)