Избрани Новини

Туристи идват в Мелник заради гроба на деспот Слав

Това е поредното откритие на археолозите, чийто ръководител е професор Виолета Нешева

Все повече туристи идват в Мелник заради гроба на деспот Алексий Слав, пише в."Стандарт". Много от поклонниците пристигат в най-малкия ни град заради поредното откритие на археолозите, чийто ръководител е професор Виолета Нешева. Заради бума на гости местните хора поискаха община Сандански да осигури средства за изработването и монтирането на необходимите информационни и указателни табели. Те трябва да са изписани на български и на английски език. „За да може хората да се ориентират как да стигнат до гроба на деспот Слав, който се намира в горния край на града, близо до стадиона. Че сега се налага човек от града да води гостите до там", казват мелничани. Те запретнаха ръкави да почистят и района край гроба на деспот Слав, за да не останат разочаровани нашите и чуждите туристи от непочистените боклуци.

Кметът на Сандански Кирил Котев е провел разговор с проф. Нешева за направата на табели и пояснително табло за святото за българите място. „До два месеца ще сме наясно дали ще получим европейски средства, за да финансираме с тях тази дейност. Ако не успеем, ще отделим пари от общинския бюджет, за да поставим информационни табели. За нас развитието на туризма е приоритет", увери градоначалникът на Сандански.

Жителите на най-малкия ни град Мелник не крият радостта си, че откритият при археологически разкопки в населеното място гроб и скелет са на някогашния владетел на Мелник Деспот Слав.

В началото на 13-ти век той е управител на Западните Родопи, а през 1215 година провъзгласява града за столица. „Ще се прочуем и ние. Заслужаваме го. Та нашият град е обявен за архитектурен резерват. Тук е най-голямата възрожденска къща – Кордопуловата, има много ценни и старинни църкви. Ще заприиждат туристи от цял свят, най-много ще са гърците – хем сме им близо, хем си падат по религиозен и културен туризъм", вярват местните хора.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов