Избрани Новини

Туристическо дружество "Пирин“ - Разлог чества 90 години

Проведе се традиционната среща-събор на туристите-ветерани от цялата страна

90-годишен юбилей отбеляза ТД „Пирин“ - Разлог. На централния площад в града по повод юбилея се проведе концерт, който тази година съчета и традиционната среща-събор на туристите-ветерани от цялата страна. Близо 400 участници от 12 групи от Благоевград, Пловдив, Червен бряг, Горна Оряховица, Самоков, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Банско и др., които изпяха известни и обичани планинарски и български песни.
Поздрави към членовете на дружеството и публиката отправиха инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог и председателят на ТД „Пирин“ Васил Михайлов, който връчи на градоначалника плакет за 90-годишния юбилей. Инж. Герчев пожела на всички крепко здраве, успех и сили за нови върхове. Плакети бяха връчени и на всички председатели на туристически дружества, които гостуваха на празника.
Туристическото дружество се сформира на 7 април 1926 година, в местността „Изворо“ от 21 любители на природата. Първият председател на дружеството е Борис Максимов. Учредителите на дружеството, в по-голямата си част, не са били местни жители на Разлог и по стечение на обстоятелствата през 1927 г. дори напускат града. Въпреки това те полагат основите на днешната туристическа организация, в чийто фундамент лежи инициативата за опазването на околната среда, нейното възстановяване, спомага за опазване на природните забележителности и географско-историческите места в района, а симпатизантите и членовете на дружеството откриват ползата от природата и туризма върху човешкия организъм.
През годините се появява и Клуб по алпинизъм към дружеството, което се превръща в основа на Планинската спасителна служба. Първоначално в клуба членуват Идаки Динев, който е избран за ръководител, а домакин е Владимир Баров. В състава му влизат още Атанас Колевичин, Борис Кондев, Георги Бицин/ Гюро/, Славчо Божанов, Любен Крънчев, Илия Майсторов, Димитър Татарски, Борис Константинов, Любен Астинов, а след това и Ирина Климова, Христо Топалов, Иван Аргиров, Живко Тумбев, Захари Околски, Асен Хаджиев, Славчо Прегьов, Иван Стойчев, Асен Радев, Христо Татарски, Георги Максимов, Ив. Червилов и др. Освен многото аварийно-спасителни акции в Пирин и Рила, спасителите участват в местни и републикански алпиниади. Някои от членовете имат и международни изяви като Петър Тумбев, д-р Богомил Цонков, Спас Чавдаров в Кавказ, в Памир - Емил Божанов и д-р Цонков, в Татрите-Борис Захов и Димитър Циров, в Алпите-д-р Цонков.
Днес ТД „Пирин“ има стотици членове, разпределени в Мъжки туристически клуб „Погледец“, Женски туристически клуб “Планинарка“ и Клуб на туристите-ветерани. Председател на ТД „Пирин“ е Васил Михайлов, а секретар Радко Божинов. Членове са: Иван Дебелушин, Иван Стойчев, Цветана Парапунова, Цецка Сланчева, Петър Сланчев. Контролен съвет-Костадин Коцаков-председател и членове Иванка Маринова и Христина Найденова.

Дружеството се развива през годините и е все по-желано и привлекателно за хора от всякакви възрасти, които искат да станат членове. Това гарантира бъдещото развитие на туризма в Разложкия регион, който с еднаква сила през всички сезони на годината е привлекателен и търсен.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)